OMMEN - De toegangswegen naar een gronddepot bij het Zwartepad in Ommen (Overijssel) zijn voorlopig afgesloten, omdat er op het bouwterrein giftig afval is aangetroffen.

Politie en brandweer troffen onder meer landbouwgif, ampullen morfine, rookmelders en injectienaalden aan. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend.

De autoriteiten beginnen maandag een onderzoek naar de herkomst van het afval en naar wat er precies is aangetroffen. De grond in het depot is bestemd voor de verlenging van de N36.

De Socialistische Partij (SP) gaat de vondst in de kamer aankaarten. De socialisten speelden volgens SP-kamerlid Remi Poppe een belangrijke rol bij het aan het licht brengen van de toestand op het gronddepot.

Bodembeleid

Een SP MilieuAlarmteam zou vrijdagochtend na een tip van omwonenden op het giftige afval zijn gestuit. De toegangswegen naar het terrein zouden volgens Poppe pas na aandringen van de SP zijn afgesloten.

De schuld voor de toestand ligt volgens Poppe bij het nieuwe bodembeleid van de overheid. ''Het ziet eruit als een doelbewuste vermenging van afval. Dit is een rechtstreeks gevolg van het nieuwe bodembeleid van de minister, dat gesjoemel in de hand werkt'', aldus het kamerlid.