BETHLEHEM - Voor het eerst in twee decennia kunnen leden van de Palestijnse Fatah-beweging zaterdag stemmen over het leiderschap. President Mahmoud Abbas hoeft niet te vrezen voor zijn positie als leider van de organisatie, die geldt als gematigd.

Waarnemers verwachten wel een groot aantal nieuwe gezichten in de twee belangrijkste bestuursorganen van Fatah.

''Ik denk dat zeker de helft van de huidige leden van het Centraal Comité en van de Revolutionaire Raad zal worden vervangen'', zei een congresdeelnemer vrijdag, op de vierde dag van het congres.

De organen tellen respectievelijk 21 en 120 leden. Ongeveer 2500 Fatah-leden bepalen welke partijgenoten in aanmerking komen voor de zetels in het Centraal Comité en in de Revolutionaire Raad.

Stormachtig

Het eerste Fatah-congres sinds 1989 verloopt stormachtig. De bijeenkomst had donderdag al afgesloten moeten worden, maar door interne rivaliteit en problemen over stemprocedures is de vergadering met zeker twee dagen verlengd.

Zo bestond er onduidelijkheid over het stemrecht van 400 Fatah-leden die vast zitten in de Gazastrook.

De radicaalislamitische Hamas-beweging, die de scepter zwaait over dit stukje Palestijns grondgebied, weigert hen toestemming om naar Betlehem te reizen. Het Fatah-congres besloot vrijdag dat de betreffende partijgenoten hun stemmen per gsm mogen uitbrengen.

Verdeeldheid

Met de conferentie hoopte de Fatah-beweging de interne verdeeldheid te beëindigen en de partij op de rails te zetten voor de parlementsverkiezingen die gepland staan voor januari. Vooral jonge Fatah-leden eisen hervormingen.

Zij zien zich gesterkt door het pijnlijke verlies van hun partij tijdens de parlementsverkiezingen in 2006. Hamas behaalde toen een grote zege.

Hamas

Twee jaar geleden verloor Fatah alle invloed in de Gazastrook, toen Hamas daar met geweld de macht greep. Abbas en zijn Fatah hebben het feitelijk alleen nog maar voor het zeggen in de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens peilingen geniet Hamas onder de Palestijnse burgers meer steun dan Fatah.