WASHINGTON - Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten houdt volgende maand een conferentie met externe deskundigen om uit te zoeken waarom zo'n groot deel van de wereld Amerika haat.

Dat heeft het ministerie woensdag aangekondigd. De conferentie op 5 en 6 september vindt plaats achter gesloten deuren en er wordt geen verslag over uitgebracht. Zo'n 50 Amerikaanse diplomaten en andere functionarissen proberen de oorzaken voor het anti-amerikanisme te weten te komen, zo meldde een woordvoerder.

Geheime conferenties

Met dat doel zijn al eerder geheime conferenties gehouden, zo vervolgde hij. Die hebben geleid tot initiatieven om de boodschap van het land over te brengen bij de Arabische wereld, onder meer door middel van interviews met topfunctionarissen op de Arabische televisie.

Waarom haten ze ons?

De aanslagen van 11 september hebben velen in de VS aan het denken gezet over anti-amerikanisme in de wereld. Op de omslagen van sommige tijdschriften die daarna verschenen, stond de retorische vraag: "Waarom haten ze ons?"

Rushdie

Boucher weigerde de namen te onthullen van de twintig deskundigen die zijn uitgenodigd om daarover lezingen te geven voor de Amerikaanse functionarissen. Dat de conferentie wordt gehouden, is uitgelekt doordat schrijver Salman Rushdie er een stukje over schreef in de Washington Post van woensdag.