ISLAMABAD - Het is zeer waarschijnlijk dat de leider van de radicaalislamitische Taliban in Pakistan dood is. Baitullah Mehsud zou twee dagen geleden zijn gedood door een Amerikaanse raketaanval.

Dat liet de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Rehman Malik, vrijdag weten. Volgens Malik is die informatie binnengekomen, alleen ontbreekt het bewijs nog.

Een Amerikaanse functionaris meldde vrijdag eveneens dat er reden is om aan te nemen dat berichten over de dood van Mehsud kloppen.

Opvolger

Bronnen binnen de Pakistaanse Taliban bevestigden dat Mehsud is gedood. Hij zou al zijn begraven. Ook zouden de Pakistaanse Taliban al een opvolger hebben gekozen. Diens naam zou tijdens het vrijdaggebed worden bekendgemaakt.

Volgens bronnen bij Pakistaanse inlichtingendiensten is er echter nog geen opvolger aangewezen en zijn er zeker drie kandidaten. Later vrijdag zou op een shura (raad) een nieuwe leider van de Pakistaanse Taliban worden gekozen.

Beloning

Verwanten van Mehsud hadden eerder in de week al gemeld dat een van de vrouwen van de opstandelingenleider is gedood door een aanval met een onbemand Amerikaans vliegtuig. Ook lijfwachten van Mehsud zijn omgekomen.

De regering van Pakistan loofde in juni een bedrag van 50 miljoen roepie (bijna 440.000 euro) uit voor de tip die zou leiden tot de aanhouding, dood of levend, van Mehsud. De Verenigde Staten zetten een beloning van 5 miljoen dollar (ruim 3,5 miljoen euro) op zijn hoofd.

Invloed

Mehsud opereerde vanuit de provincie Zuid-Waziristan in het noordwesten van Pakistan. In dat gebied heersen de Taliban en heeft de regering in Islamabad weinig invloed. Mehsud zou de drijvende kracht zijn geweest achter een reeks zelfmoordaanslagen in Pakistan.

Ook zou hij betrokken zijn geweest bij de moord op de Pakistaanse oppositieleider Benazir Bhutto in december 2007.