NEW YORK - Het geweld in de Sudanese crisisregio Darfur is afgenomen, maar er vallen nog altijd 120 tot 150 doden per maand. In het verleden ging het om honderden of duizenden slachtoffers per maand. Ook het aantal verkrachtingen en mishandelingen is gedaald.

Dat stelde generaal Martin Luther Agwai donderdag tijdens een persconferentie in New York. De Nigeriaan stapt aan het einde van de maand op als bevelhebber van de UNAMID-missie, de gezamenlijke operatie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie.

''Steeds meer burgers in Darfur keren terug naar de landbouwgronden vanwaar ze werden verdreven. Sommigen keerden vrijwillig terug naar huis'', wat volgens Agwai wijst op een verbeterde veiligheidssituatie.

Volgens Agwai kan de veiligheid nog flink worden verbeterd. Er zijn niet voldoende UNAMID-militairen om alle vluchtelingenkampen 24 uur per dag te bewaken. Ook ontbreekt het aan transporthelikopters in het uitgestrekte gebied.

Nodig

Daarnaast komt er zonder een vredesproces geen einde aan het conflict. ''Wat we nodig hebben, is een oplossing waar alle partijen zich in kunnen vinden'', aldus Agwai.

In Darfur woedt sinds 2003 een bloedig conflict dat volgens de VN aan ongeveer 300.000 mensen het leven heeft gekost en miljoenen burgers van huis en haard heeft verdreven. Arabische milities die door de regering in Khartoum worden gesteund, vechten tegen zwarte rebellen en houden huis onder de zwarte burgerbevolking.