WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat heeft donderdag de voordracht van Sonia Sotomayor als rechter bij het Hooggerechtshof bevestigd. Het is de eerste keer dat iemand van Latijns-Amerikaanse komaf zitting neemt in het hoogste rechtscollege van de Verenigde Staten.

De 55-jarige Sotomayor is de derde vrouw die rechter wordt bij het Supreme Court.

Een zeer ruime meerderheid in de Senaat staat achter de aanstelling van Sotomayor: 68 senatoren stemden voor en 31 tegen.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak van een geweldige dag voor Amerika en repte van het doorbreken van een sociale barrière. Het staatshoofd zei ervan overtuigd te zijn dat ze het uitstekend zal doen.

Grote dag

Ook de gouverneur van Puerto Rico, Luis Fortuno, was zeer te spreken over de bevestiging. ''Vandaag is een grote dag voor Puerto Rico'', aldus Fortuno. Hij noemde Sotomayor een voorbeeld voor de bevolking. ''Haar aanstelling vervult ons met trots.''

De Nationale Organisatie voor Vrouwen (NOW) was tevreden met Sotomayor, omdat ze als Latina en vrouw een belangrijk gezichtspunt meeneemt naar het Hooggerechtshof. Maar de organisatie liet ook een kritisch geluid horen.

''Wanneer Sotomayor deze herfst naast Ruth Bader Ginsburg plaatsneemt, bezetten vrouwen slechts 22 procent van de plaatsen in het hof.'' Als de benoemingen van vrouwen in het huidige tempo voortduren, zal het decennia, of zelfs eeuwen duren voordat er evenveel vrouwen als mannen bij het Hooggerechtshof zitten, aldus NOW.

Het hoogste gerechtshof van de Verenigde Staten bestaat uit acht rechters en een opperrechter. De juristen worden voor het leven benoemd. Zaterdag wordt Sotomayor beëdigd.