HARARE - Zimbabwes president Robert Mugabe is bezig een wapenvoorraad aan te leggen in de aanloop naar de nieuwe verkiezingen. Dat zeggen waarnemers van de Zuid-Afrikaanse oppositiepartij Democratische Alliantie (DA) na een onderzoeksmissie in Zimbabwe.

De DA-parlementsleden Wilmot James en Kenneth Mubu zijn ervan overtuigd dat Mugabe zich voorbereidt op een oorlog met de burgers van Zimbabwe.

Dat meldde de Zuid-Afrikaanse krant The Times donderdag op haar website.

Financiering

Volgens de parlementariërs is de 85-jarige president in gesprek met Venezuela, Cuba en Korea voor de financiering van wapens.

Dit met het oog op het referendum en de nieuwe verkiezingen die moeten plaatsvinden, zoals is afgesproken bij de vorming van de regering van nationale eenheid.

Ook Zuid-Afrika staat op het punt om de export van een vracht munitie goed te keuren, aldus James. De deal betreft een miljoen 7,62 millimeter kogels en een miljoen 9 millimeter kogels.

Zuma

De DA dringt daarom bij president Jacob Zuma aan op een wapenembargo tegen Zimbabwe. Mugabe is bezig om een goed georganiseerd paramilitair terreurapparaat te mobiliseren, en Zuma moet hier - als voorzitter van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap SADC - krachtig ingrijpen.

Vorig jaar augustus zijn ook al flinke voorraden munitie in Zimbabwe afgeleverd, aldus de parlementariërs.