DEN HAAG - De scholen beginnen na de zomerperiode gewoon op tijd. De vakanties worden vooralsnog niet verlengd om de verspreiding van de Mexicaanse griep tegen te gaan. Dat hebben de ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid (VWS) donderdag besloten en bekendgemaakt, om verwarring te voorkomen.

 Aanleiding voor de bekendmaking was de suggestie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om de scholen later te laten beginnen als een mogelijke maatregel om de ziekte tegen te gaan. De eerste scholen beginnen op 17 augustus in het noorden van het land.

Het RIVM stelde dat juist jongeren gevoelig blijken voor het virus. Door niet naar school te gaan, zou het virus zich minder snel kunnen verspreiden.

Mild

Maar volgens VWS geeft de ontwikkeling van het ziektebeeld op dit moment geen aanleiding om schoolvakanties te gaan verlengen. ''Het is niet aan de orde op korte termijn'', aldus de woordvoerder.

Volksgezondheid wijst er op dat de griep in de meeste gevallen mild is en vergelijkbaar met de seizoensgriep. Iemand is gemiddeld een week ziek en herstelt vaak ook zonder medicijnen, aldus het departement.

Het besluit om de scholen op tijd te laten beginnen is volgens VWS genomen in nauwe afstemming met het RIVM. De woordvoerder van VWS kon niet zeggen of scholen op een later tijdstip alsnog snel gesloten kunnen worden.