BRUSSEL - Een van de drie gevangenen die twee weken terug ontsnapten uit de gevangenis van Brugge, is in Marokko opgepakt.

De Vlaamse commerciële omroep VTM heeft dat donderdag gemeld. Maandag werd een van de twee anderen al in Brussel aangehouden.

De drie ontkwamen uit de gevangenis van Brugge met een gekaapte helikopter. Die was gehuurd door de vriendin van de man die nu is aangehouden.

De politie is nog op zoek naar de derde ontsnapte en naar de vrouw die de helikopter huurde.

Nederland

Het gaat om Ashraf S., een 25-jarige Belg van Marokkaanse afkomst, en om Lesley D., een 23-jarige blanke vrouw uit België. Zij is de vriendin van de man die in Marokko is opgepakt.

Het drietal ontsnapten heeft zich eind juli na de ontsnapping schuilgehouden in een hotel in Amsterdam. Dat staat in een opsporingsbericht dat de Belgische politie donderdag heeft verspreid.

De drie zijn gefilmd bij het uitchecken in het hotel op 29 juli. Ze pleegden in dezelfde periode vier bankovervallen in Antwerpen en wijde omgeving.

Justitie in België sluit niet uit dat S. en D. nog steeds in Nederland verblijven, aldus de woordvoerster. Mogelijk verplaatsen ze zich in de auto van de vrouw, een donkergrijze Peugeot 107. België heeft een verzoek tot rechtshulpverlening gedaan aan Nederland.

Ontsnappingen

De drie worden ervan verdacht na hun ontsnapping vier bankovervallen te hebben gepleegd in Antwerpen en wijde omgeving.

België is de laatste weken geconfronteerd met diverse ontsnappingen. Enkele dagen na de uitbraak in Brugge verdwenen uit de gevangenis van Merksplas, niet ver van de Nederlandse grens, zes gevangenen, van wie er twee nog spoorloos zijn.

Afgelopen dinsdag wisten drie criminelen met behulp van gewapende helpers uit het justitiepaleis in Brussel te vluchten.