AMSTERDAM - De PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad vindt dat cafébezoekers gewoon staand een biertje mogen drinken op een terras. De partij gaat een voorstel indienen om de regels aan te passen.

Volgens de huidige Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is het namelijk niet toegestaan met een drankje in de hand op een terras te staan.

Raadslid Michiel Mulder bevestigde donderdag een bericht hierover in Het Parool. ''Het zou er niet om moeten gaan of je staat of zit, maar of je overlast veroorzaakt'', aldus de PvdA'er.

De VVD liet eerder al weten met een dergelijk voorstel te komen. Aangezien de twee partijen samen een meerderheid hebben in de raad, gaan de regels waarschijnlijk op de schop.

Ophef

De terrasregels leidden de afgelopen tijd tot de nodige ophef in Amsterdam. Een aantal inwoners van de hoofdstad richtte de actiegroep Ai!Amsterdam op.

Die organiseerde enkele weken geleden een protest op de Noordermarkt, waar duizenden mensen buiten staand een biertje dronken.

Ai!Amsterdam had woensdag nog een gesprek met de gemeente. Naar aanleiding daarvan zei burgemeester Job Cohen dat de gemeente niet per definitie optreedt als mensen op een terras staan. Alleen als er sprake is van overlast, volgen er sancties tegen een café.

Logo

Cohen heeft de actiegroep overigens gesommeerd niet meer de naam Ai!Amsterdam en het bijbehorende logo te gebruiken, laat zijn woordvoerder weten. Die zouden te veel lijken op de reclameslogan I Amsterdam, waarmee de hoofdstad zich internationaal op de kaart probeert te zetten.

Als de actievoerders er toch mee doorgaan, stapt de burgemeester naar de rechter. Ai!Amsterdam zei niet op de eis van Cohen in te gaan.