BILTHOVEN - Het verlengen van de zomervakantie is een van de opties die worden bestudeerd om verspreiding van de Mexicaanse griep zoveel mogelijk tegen te gaan.

Een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat donderdag gezegd.

In de regio Noord beginnen de scholen 17 augustus weer. Juist kinderen en jongeren blijken tot nu toe gevoelig voor het virus.

Een andere reden om scholen te sluiten kan volgens het RIVM zijn dat met name kinderen veel lichamelijk contact met elkaar en anderen hebben. De ziekte kan zich zo sneller dan gemiddeld verspreiden.

Kwaal

Op dit moment is er volgens de woordvoerder geen aanleiding om de maatregel door te voeren, maar die situatie kan veranderen. Als het nodig is, kan de beslissing genomen worden en op zeer korte termijn worden doorgevoerd, aldus de rijksinstelling.

Aan een sluiting kleven echter veel haken en ogen, zegt het RIVM. Want wat moeten ouders dan doen, vraagt een woordvoerder zich af. ''Massaal vrij nemen? Dat heeft dan grote gevolgen voor de economie. Misschien is het middel dan erger dan de kwaal.''

Bij de afweging worden ook vertegenwoordigers van de onderwijswereld en van het ministerie van Economische Zaken betrokken.

CDA

Het CDA wil opheldering van minister Ronald Plasterk (Onderwijs) over het verlengen van de zomervakantie.

Volgens het RIVM is dat nu nog niet aan de orde, maar is het wel een optie om de scholen die op 17 augustus weer opengaan, langer dicht te houden.

Volgens Kamerlid Jan Jacob van Dijk leidt het bericht tot onrust en moet Plasterk die wegnemen. Hij wil van de minister weten of hij bij het overleg over die maatregel betrokken is en wil bovendien zeker weten of het wel zin heeft om scholen dicht te houden.

''Zeker middelbare scholieren gaan elkaar dan toch wel opzoeken. Of moeten die dan thuis gehouden worden? En wat is het perspectief voor scholen in de rest van het land? Moeten ook sportverenigingen, disco's en cafés dicht?'', zei hij donderdag.