BOGOTA - Rebellen van de marxistische Revolutionaire Gewapende Strijdkrachten van Colombia (FARC) hebben dinsdag ontkent achter de gijzeling van acht buitenlanders te zitten. De toeristen werden vrijdag in het noordoosten van het Zuid-Amerikaanse land gegijzeld.

Volgens de FARC is de ontvoering opgezet door de Colombiaanse militaire inlichtingendienst. Zij zal de zaak later met succes oplossen "om zo resultaten te kunnen tonen aan (president) Alvaro Uribe", aldus een verklaring op de website van de FARC.

Toeristen

De vier Israëli's, twee Britten, Spanjaard en Duitser behoorden tot een groep van zestien toeristen die vertoefden in het nationale park Tayrona aan de Caribische kust vlak ten oosten van de plaats Santa Marta. De autoriteiten beweren dat de FARC achter de ontvoering zit.

De toeristen zijn volgens politiecommandant generaal Rodríguez meegenomen naar de bergen van de Sierra Nevada, naar schatting 75 kilomter ten zuidoosten van Santa Marta. Duizenden militairen en agenten zijn met hulp van helikopters op zoek naar de ontvoerde buitenlanders.

Nederlander

In eerste instantie werden dertien personen ontvoerd, maar vijf met fout schoeisel werden al snel vrijgelaten, onder wie de Nederlander Mathijs Grote Beverberg (29). Het kostte hem en nog twee Australiërs en twee Israëli's twee dagen om Santa Maria te bereiken na hun vrijlating.

De van oorsprong marxistische rebellenbeweging FARC is door criminele activiteiten zoals drugshandel en ontvoeringen voor losgeld een van de rijkste guerrillabewegingen geworden. De groepering met zo'n 17.000 strijders vecht al 39 jaar tegen de Colombiaanse autoriteiten.