BRUSSEL - De Belgische minister van Justitie Stefaan De Clerck geeft de politie de schuld van de ontsnapping van drie criminelen uit het justitiepaleis in Brussel afgelopen dinsdag.

In een interview met de Vlaamse krant De Morgen zei De Clerck donderdag dat de politie de risicio's verkeerd heeft ingeschat.

De politie dacht dat er bij het vervoer van de criminelen naar de rechtszaal weinig gevaar voor ontsnapping bestond.

Maar toen de drie daar werden binnengeleid, doken twee gewapende en gemaskerde kompanen op die hen hielpen te vluchten.

De drie ontsnapte gangsters, die nog steeds spoorloos zijn, hadden al een flink strafblad.

Aftreden

De Clerck heeft een brief gestuurd naar de politiediensten om uitleg te vragen. De minister ligt onder vuur in België omdat er in twee weken tijd al drie ontsnappingen hebben plaatsgevonden.

Niettemin denkt De Clerck er niet aan om af te treden. Voor de grap heeft hij gezegd dat hij dat pas doet als 29 gevangenen tegelijk de benen nemen.

Uitbraak

Dat is een verwijzing naar een uitbraak uit de gevangenis in Dendermonde in 2006, waarbij 28 gedetineerden ontkwamen.

De christendemocraat De Clerck moest in 1998 ook al eens opstappen als minister van Justitie, toen kindermoordenaar Marc Dutroux ontsnapte.

Zwartepiet

De liberale politievakbond is verontwaardigd over de uitlatingen van De Clerck. De bond noemt het ''schandalig'' dat de bewindsman probeert ''de zwartepiet door te schuiven'' naar de politie.

Het hoofd van de federale politie in België, Fernand Koekelberg, dringt aan op een onderzoek naar de gang van zaken in het Brusselse justitiepaleis.