MUMBAI - Een rechtbank in India heeft donderdag drie personen veroordeeld tot de doodstraf wegens het bloedbad dat zij in 2003 veroorzaakten in Mumbai. Dat meldden Indiase media.

Door twee bomaanslagen in de miljoenenstad kwamen zes jaar geleden 54 mensen om het leven.

Mumbai is de laatste jaren vaker het toneel geweest van aanslagen. Zo kwamen eind vorig jaar meer dan 160 mensen om het leven tijdens een terreuractie die de havenstad vier dagen lang in haar greep hield.

De enige overlevende van tien schutters staat momenteel terecht. Hij heeft bekend en kan net als de daders van de aanslagen in 2003 de doodstraf krijgen.

Echtpaar

Een speciale antiterreurrechtbank bepaalde donderdag dat een echtpaar en een derde dader zullen worden opgehangen. De drie hebben zich volgens rechter Puranik schuldig gemaakt aan moord, criminele samenzwering en terrorisme.

Ze brachten bommen tot ontploffing in een drukke bazaar en bij de Gateway of India, een beeldbepalend monument in Mumbai. Meer dan 180 mensen raakten gewond.

De daders zijn volgens de rechtbank lid van de Pakistaanse terreurbeweging Lashkar-e-Taiba. De daders van de aanslagen die eind vorig jaar werden gepleegd, zouden ook tot deze organisatie behoren.

Wraak

De extremisten die donderdag ter dood werden veroordeeld, zouden wraak hebben willen nemen voor de gewelddadige dood van meer dan tweeduizend moslims tijdens rellen in 2002 in de Indiase deelstaat Gujarat.

Aanleiding voor deze slachtpartij was een brand in een trein, waarbij 59 hindoeïstische pelgrims om het leven kwamen. De brand zou zijn aangestoken door extremistische moslims.