KITTY HAWK - Tienduizenden mensen zijn dinsdag hun huizen aan de Amerikaanse oostkust ontvlucht uit angst voor de orkaan Isabel. Tientallen oorlogsschepen zijn naar open zee vertrokken om schade door het noodweer te voorkomen.

Isabel raast met windsnelheden tot 170 kilometer per uur naar de Amerikaanse kust. Volgens het National Hurricane Center in Miami bereikt de orkaan donderdag vroeg de Amerikaanse staat North Carolina en gaat dan richting Washington.

Noodtoestand

In North Carolina en Virginia is de noodtoestand uitgeroepen. Ongeveer 110.000 mensen langs de kust hebben opdracht gekregen het gebied te verlaten. In de strook tussen North-Carolina en het noordelijker gelegen Washington wonen ongeveer 50 miljoen mensen.

Schepen van de US Navy zijn begonnen de haven van de marinebasis Norfolk in Virginia te verlaten. Tot veertig onderzeeërs en oorlogsschepen waaronder het vliegdekschip USS Ronald Reagan vertrokken richting open zee om een confrontatie met Isabel te vermijden.

Een woorvoerder van de Atlantische vloot zei dat schepen de haven om de tien tot vijftien minuten verlaten. Bovendien worden ongeveer 110 F/A-18 en F-14 gevechtsvliegtuigen van het nabijgelegen Oceana Naval Station naar andere bases buiten bereik van de storm gevlogen.

Luchtmacht

De luchtmacht gaat het materieel van zes bases aan de oostkust verplaatsten. Gevechtsvliegtuigen, brandstofvliegtuigen, transporttoestellen en helikopters worden naar het middenwesten gevlogen. Ook het vliegtuig van president Bush, de Air Force One, is naar het binnenland gedirigeerd.

Het centrum van Isabel lag dinsdag ongeveer 900 kilometer ten zuidoosten van Cape Hatteras in North Carolina. De orkaan verplaatst zich met een snelheid van circa 13 kilometer per uur. Volgens het National Hurricane Center kan de kracht van de orkaan verder afnemen, maar kan ze ook heel gemakkelijk weer sterker worden.

Het is nu een orkaan van de tweede categorie op de schaal van Saffir-Simpson. Deze gaat tot categorie vijf. In het weekeinde was Isabel met windsnelheden tot 260 kilometer per uur een uit de hoogste categorie. Ondanks het feit dat ze aan kracht heeft ingeboet waarschuwt de National Weather Service het publiek de storm niet te onderschatten en Isabel serieus te blijven nemen.