DRIEBERGEN - Het instellen van navigatieapparatuur tijdens het autorijden moet strafbaar worden. Dat geldt ook voor rijdend shagjes draaien of de krant lezen achter het stuur.

Dat vindt het Korps landelijke politiediensten (KLPD), zo bevestigde donderdag een woordvoerder een bericht van de GPD.

Het korps maakt zich verder ook zorgen over de vele toepassingen die mogelijk zijn op mobiele telefoons en navigatiesystemen, als televisie kijken en internetten. Volgens de woordvoerder brengt dit de verkeersveiligheid in gevaar.

Het KLPD pleit er dan ook voor artikel 13 uit de Wegenverkeerswet weer in te voeren waarin staat dat automobilisten alles moeten doen om hun auto goed te besturen.

Zelfstandigheid

Het artikel werd in 1991 geschrapt, omdat de politiek vond dat de automobilist meer zelfstandigheid moest krijgen. Een aantal weggebruikers schaadt dit vertrouwen, volgens het KLPD.

''Voordeel van die wet is dat er dan op voorhand kan worden ingegrepen in plaats van achteraf constateren dat iemand waarschijnlijk was afgeleid'', aldus de politie.

Nu is iemand die de krant leest of een shagje draait maar toch recht rijdt, niet strafbaar.

Handhaven

De wens van de KLPD krijgt nog geen handen op elkaar in de Tweede Kamer. De coalitiefracties CDA en PvdA zien het gevaar wel maar wijzen erop dat het verbod niet te handhaven is. Nieuwe regels zouden er alleen maar toe leiden dat de politie er nog meer taken bij krijgt.

Volgens CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe is het vooral nodig dat mensen ''hun eigen boerenverstand'' gebruiken.

''Ik geloof er niet in om een probleem gelijk in een wet te stoppen. Artikel 13 is niet voor niets afgeschaft: het werkte in de praktijk niet'', aldus De Rouwe.

Controleren

PvdA-Tweede Kamerlid Lia Roefs stelt eveneens dat je niet zomaar iets moet verbieden. ''Nieuwe regels moet je ook controleren. En dat is geen haalbare kaart'', aldus Roefs.

Ze wijst erop dat artikel 5 van de Wegenverkeerswet al bepaalt dat iemand zich niet onverantwoord mag gedragen. Ze ziet vooralsnog meer in een betere voorlichting.