NEW YORK - De Verenigde Staten hebben dinsdagavond in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie getorpedeerd die Israël opriep te stoppen met zijn dreigementen aan het adres van de Palestijnse president Arafat over verbanning. De door Arabische landen ondersteunde resolutie kreeg elf landen achter zich. Drie landen onthielden zich van stemming.

Washington had al voor de stemming van dinsdag aangegeven zeer waarschijnlijk tegen de door Syrië ingediende motie te zullen stemmen. Volgens de VS is de tekst van de resolutie te eenzijdig gericht tegen Israël terwijl er ook een scherpere veroordeling in had moeten staan ten aanzien van radicale Palestijnse groeperingen als Hamas. De Amerikanen gebruiken geregeld hun vetorecht in de Veiligheidsraad om Jeruzalem te vrijwaren van internationale kritiek en veroordelingen.

Oorlogsverklaring

Het verwerpen van de resolutie, waar de Arabische Liga een grote hand in had, zorgt waarschijnlijk voor een bekoeling in de relaties tussen de VS en de Arabische wereld. De Liga noemde de Israëlische beslissing van vorige week om Arafat mogelijk te deporteren uit de Palestijnse gebieden een "oorlogsverklaring aan het vredesproces in het Midden-oosten".