TEHERAN - Ondanks felle protesten van de oppositie is Mahmoud Ahmadinejad woensdag begonnen aan zijn tweede termijn als president van Iran. In het parlement legde hij de eed af.

''Ik, als president van de Islamitische Republiek Iran, zweer op de heilige Koran en de Iraanse natie en God de beschermheer te zijn van de officiële religie, de Islamitische Republiek en de grondwet'', zwoer Ahmadinejad.(video)

De bijeenkomst in het parlement werd geboycot door onder anderen de hervormingsgezinde oppositieleiders Mir Hossein Mousavi en Akbar Hashemi Rafsanjani. Zij zeggen dat de ultraconservatief Ahmadinejad door fraude is herkozen.

Demonstratie

Buiten het parlementsgebouw sloeg de politie een demonstratie van de oppositie uiteen. Volgens ooggetuigen hadden honderden aanhangers van Mousavi zich verzameld bij het parlement om hun onvrede te uiten over de benoeming van Ahmadinejad. Zeker tien mensen zouden zijn aangehouden.

Buitenwereld

In zijn inaugurele rede haalde Ahmadinejad scherp uit naar de buitenwereld. ''We hoorden dat sommige Westerse leiders hebben besloten de nieuwe regering te erkennen, maar niet te feliciteren. Ach, niemand in Iran zit te wachten op een bericht van jullie'', zei de net beëdigde president. Hij liet ook weten dat Iran zich zou ''verzetten tegen onderdrukkers''.

Niet gepast

Nederland had alleen een lage diplomaat naar de bijeenkomst gestuurd en niet de ambassadeur. Een hogere vertegenwoordiging was volgens minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) niet gepast, omdat dat zou kunnen worden uitgelegd als instemming met de huidige situatie.

Volgens de officiële uitslag heeft Ahmadinejad de presidentsverkiezingen van 12 juni met een ruime voorsprong gewonnen. Hij zou 62,6 procent van de stemmen hebben gekregen.

Naaste rivaal Mousavi zou zijn blijven steken op bijna 34 procent. Analisten hadden juist een nek-aan-nekrace tussen de beide kandidaten verwacht.

Fraude

Na de verkiezingen gingen aanhangers van de Iraanse oppositie de straten op. Zij beschuldigden de machthebbers van fraude en eisten nieuwe verkiezingen.

Ordetroepen sloegen de betogingen met harde hand neer. Ongeveer dertig betogers zouden zijn omgekomen. Duizenden mensen werden opgepakt.