LOS ANGELES - De Amerikaanse oud-president Bill Clinton heeft Noord-Korea verlaten samen met de twee vrijgelaten journalistes. Ze zijn onderweg naar Los Angeles, waar de verslaggeefsters met hun familie worden herenigd. Dat meldde een woordvoerder van Clinton woensdag.

Clinton pleitte dinsdag tijdens een diner in Pyongyang met succes voor de vrijlating van twee veroordeelde Amerikaanse journalistes.

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il verleende de twee gratie en gelastte hun vrijlating.

De verslaggeefsters Euna Lee (36) en Laura Ling (32) werden in maart gearresteerd door de Noord-Koreaanse autoriteiten.

Begin juni werden ze tot twaalf jaar dwangarbeid veroordeeld wegens het illegaal oversteken van de grens en niet nader gespecificeerde misdaden tegen het communistische land.

Opgelucht

De beide journalistes zijn enorm opgelucht en verkeren in goede gezondheid. De Amerikaanse president Barack Obama had hun families gebeld om te zeggen hoe opgelucht hij was over de vrijlating. Volgens Noord-Korea had Clinton zijn ''oprechte excuses'' aangeboden voor de ''vijandige daden'' van de verslaggeefsters, maar Clinton ontkent dit.

Noord-Korea had zelf gevraagd om het bezoek van de oud-president. De regering van Obama stemde pas in toen Pyongyang op voorhand de vrijlating had gegarandeerd en de zaak niet zou relateren aan de discussie over het atoomprogramma van het stalinistische land.

De vrijlating is ''een manifestatie van de humanitaire en vredelievende politiek van Noord-Korea'', berichtte het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Clinton vertrekt met journalistes