AMSTERDAM - In Nederland is een 17-jarige jongen overleden aan de Mexicaanse griep. Hij is het eerste dodelijke slachtoffer in ons land van deze griepvariant. 

De tiener was al ernstig ziek toen hij de griep erbij kreeg. Hij overleed in de nacht van maandag op dinsdag in het ziekenhuis. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

De familie wil niet dat bekend wordt waar de tiener vandaan komt. Ook wil het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet zeggen waaraan de jongen al leed.

Kwetsbaar

''Hij was kwetsbaar'', aldus een woordvoerder. In principe kan iedereen aan griep sterven, maar over het algemeen overlijden alleen mensen met een verminderde weerstand.

Ouderen, hartpatiënten en diabetici zijn groepen die een verhoogd risico lopen. Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer duizend mensen aan griep.

Klink

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft zijn gevoelens van medeleven betuigd aan de naaste familie van de jongen. Dat heeft zijn departement bekendgemaakt.

Tegelijk benadrukt de minister dat de ziekte in de meeste gevallen mild verloopt. Maar net zoals bij de gewone griep vallen door de nieuwe variant H1N1 soms toch slachtoffers, stelt hij.

''Maar we doen er alles aan dat aantal zo veel als mogelijk te beperken'', aldus Klink.

Mild

Nieuwe Influenza A, zoals de Mexicaanse griep officieel heet, verloopt volgens het RIVM echter in de meeste gevallen mild en is te vergelijken met de seizoensgriep. Een patiënt is gemiddeld een week ziek. Ook zonder medicijnen te gebruiken, worden mensen meestal weer snel beter.

Wel krijgen in Nederland patiënten gratis de virusremmer Tamiflu. Dit gebeurt om de duur van de ziekte te verkorten. Ook beperkt het middel het aantal besmettingen.

Vaccins

De overheid heeft 34 miljoen doses vaccins besteld. Dit is voldoende om de gehele Nederlandse bevolking te kunnen vaccineren.

Sinds eind april raakten in Nederland zeker 663 mensen besmet met het virus. Het aantal patiënten met griep nam deze zomer in korte tijd flink toe.

Dat ligt in de lijn der verwachting. 151 Patiënten liepen de griep op in Nederland. De rest raakte elders besmet.

Ziekenhuis

Negen patiënten moesten naar het ziekenhuis. De meesten mochten inmiddels alweer naar huis. Een 39-jarige man lag lange tijd op de intensive care. Hoeveel mensen er nog in het ziekenhuis liggen, is niet bekend bij het RIVM.

Dinsdag werd eveneens bekend dat op de grens van Mexico en de Verenigde Staten een mutatie van het H1N1-virus is gevonden.

Resistentie

''Resistentie voor Tamiflu treedt op. Virussen muteren altijd. De vraag is alleen wanneer'', zei een woordvoerder van het instituut. Eerder troffen onderzoekers in Denemarken een mutatie aan.

Dat gaat in Nederland ook gebeuren. Een virus muteert sneller als er vaak medicijnen worden voorgeschreven. Hier zijn artsen terughoudend met het voorschrijven van Tamiflu, omdat dit het enige middel is tegen de Mexicaanse griep.