WASHINGTON/ATLANTA - De Amerikaanse generaal buiten dienst Wesley Clark, voormalig opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa, doet een gooi naar de nominatie van de Democratische Partij voor de presidentsverkiezingen volgend jaar in de Verenigde Staten. Dat meldde De Amerikaanse nieuwszender CNN dinsdag op gezag van bronnen dichtbij Clark.

Clark zal woensdag officieel zijn kandidatuur bekendmaken tijdens een toespraak, aldus CNN. De oud-generaal is de tiende kandidaat bij de Democraten die het volgend jaar tegen de huidige president Bush wil opnemen.

Minister

Half juni gaf de voormalige NAVO-bevelhebber al aan te overwegen zich kanidaat te stellen voor het presidentsschap. "Ik wil dit land helpen. En ik weet niet of dat wil zeggen: president worden, of iets anders kiezen", zei Clark. Hij gaf aan eventueel ook geïnteresseerd zijn in een ministerschap.

Clark, een goede vriend van de voormalige president Clinton, omschrijft zichzelf als 'een man van het midden'. Het is vermoedelijk om die reden dat hij niet zou willen ingaan op de uitnodiging van de uiterst progressieve Democraat Howard Dean. De voormalige gouverneur van de staat Vermont vroeg de generaal b.d. een kleine week geleden nog om zijn 'running mate' te worden tijdens de presidentsverkiezingen in 2004. In de peilingen gaat Dean op dit moment aan de leiding in de race om de Democratische kandidatuur.

Vier sterren

De veelvuldig gedecoreerde Vietnamveteraan Clark diende 34 jaar in het Amerikaanse leger waarin hij uitgroeide tot viersterrengeneraal. Tussen 1997 en 2000 zat Clark in Europa waar hij onder meer leiding gaf aan de militaire campagne in Kosovo, operatie Allied Force. Na zijn militaire carrière zette hij zijn eigen adviesbureau inzake strategische aangelegenheden op in zijn thuisstaat Arkansas.

Gedurende de oorlog tegen Irak dit voorjaar verscheen Clark geregeld op CNN als commentator. De nu 58-jarige voormalig student van de militaire academie Westpoint en de Universiteit van Oxford, waar hij filosofie, politieke wetenschappen en economie studeerde, wierp zich dit voorjaar al snel op als tegenstander van de oorlog tegen Saddam Hussein.

Te open

Ondanks zijn lange loopbaan in het leger en het vervullen van verscheidene functies in Washington lijkt Clark vooralsnog weinig kaas te hebben gegeten van politiek. Zijn openheid en directheid werkte binnen het bureaucratische Pentagon tegenstand in de hand en zou uiteindelijk zelfs hebben geleid tot zijn vroegtijdige ontslag als NAVO-opperbevelhebber.

Politieke analisten kijken echter met interesse naar de komst van Clark in het Democratische veld van kandidaten. Hij steekt met zijn verzet tegen de oorlog in Irak kandidaat Howard Dean naar de kroon en doet als Vietnamveteraan niet onder voor John Kerry uit Massachusetts. Als geboren zuiderling uit Arkansas zal Clark mogelijk ook hoog scoren bij de zuidelijke Democraten. Die zouden anders alleen kunnen kiezen tussen John Edwards uit North Carolina of Bob Graham uit Florida.