BILTHOVEN - Sinds april zijn negen mensen met Mexicaanse griep opgenomen in het ziekenhuis. Een 39-jarige man lag lange tijd op de intensive care. De meeste patiënten hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten.

Het aantal patiënten met de griep nam in korte tijd flink toe. Zeker 663 personen raakten besmet met het virus. Vrijdag waren dat er rond de vijfhonderd.

Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag bekend. 151 Patiënten liepen de griep op in Nederland. De rest raakte elders besmet.

Mutatie

Dinsdag werd eveneens bekend dat op de grens van Mexico en de Verenigde Staten een mutatie van het H1N1-virus is gevonden.

''Resistentie voor Tamiflu treedt op. Virussen muteren altijd. De vraag is alleen wanneer'', liet een woordvoerder van het RIVM weten. Eerder troffen onderzoekers in Denemarken een mutatie aan.

Dat gaat in Nederland ook gebeuren. Een virus muteert sneller als er vaak medicijnen worden voorgeschreven. Hier zijn artsen terughoudend met het voorschrijven van Tamiflu, omdat dit het enige middel is tegen de Mexicaanse griep.