BRUSSEL - Opnieuw zijn er dinsdag gevangenen ontsnapt in België. Uit het paleis van justitie in Brussel verdwenen drie gedetineerden met de hulp van twee gewapende en gemaskerde kompanen.

Die doken op op het moment waarop de drie de rechtszaal werden binnengeleid. Ze moesten zich voor de rechter verantwoorden voor een gewapende overval op een woning eind vorig jaar, waarbij ze onder meer een kind een kalasjnikov tegen het hoofd hielden.

De gedetineerden en hun helpers verdwenen uit het gerechtsgebouw en zijn sindsdien spoorloos. Vijf beveiligers die in de rechtszaal aanwezig waren, konden de ontsnappping niet verhinderen.

Beveiligen

De Belgische minister van Justitie Stefaan De Clerck erkende dinsdag voor de Vlaamse tv dat het justitiepaleis in Brussel ''niet te beveiligen is''. Het kolossale pand, waaruit regelmatig gevangenen verdwijnen, heeft te veel sluipwegen en uitgangen.

Het zou volledig heringericht moeten worden, aldus de minister. Hoeveel dat zou moeten kosten, kon hij nog niet zeggen.

Shock

Het beveiligingspersoneel van het gebouw heeft na de ontsnapping het werk neergelegd. Volgens een vakbondswoordvoerder zijn de medewerkers in shock na de gewelddadige gebeurtenissen. De bonden dringen aan op maatregelen.

Het was de derde ontsnapping van criminelen in korte tijd in België. Op 23 juli ontwamen uit de gevangenis in Brugge drie mannen met een gekaapte helikopter. Van hen is er één inmiddels gepakt.

Enkele dagen later wisten uit de gevangenis van Merksplas (bij de Nederlandse grens) zes gedetineerden weg te komen. Twee van hen zijn nog voortvluchtig.