STOCKHOLM - De Zweedse politie heeft dinsdagavond de verdachte van de moord op de minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh gearresteerd. Dat meldden diverse Zweedse media dinsdagavond.

Volgens de politie vond de arrestatie plaats in een voetbalstadion tijdens een wedstrijd even buiten Stockholm. Kort voordat de verdachte in de kraag gevat kon worden, werden alle politiebureaus in heel Zweden in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Eerder op dinsdag vaardigden de autoriteiten een arrestatiebevel uit tegen de vermoedelijk 35-jarige man.

De Zweedse autoriteiten vaardigden dinsdagmiddag laat een arrestatiebevel uit tegen de vermoedelijk moordenaar van minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh. Dat bevestigde een politiewoordvoerder tegen de Zweedse krant Svenska Dagbladet. Over de identiteit van de man wil de politie verder niets zeggen.

Eerder dinsdag veerde heel Zweden op, nadat de kranten Expressen en Aftonbladet op hun internetsites hadden gemeld dat ze van bronnen binnen het onderzoek hadden vernomen dat de vermeende dader was gearresteerd. Een woordvoerster wees de berichten, die inmiddels ook waren overgenomen door de Zweedse televisie, als onjuist van de hand.

Neonazi's

Volgens Aftonbladet, die ook melding maakte van de uitvaardiging van het arrestatiebevel, gaat het om een man van 35 jaar uit rechtsextremistische kringen. Hij zou bevriend zijn met enkele van de bekendste Zweedse neonazi's en heeft een twintigtal veroordelingen voor geweldsdelicten op zijn naam staan voor onder andere bedreiging, afpersing en mishandeling. Ook zou hij verslaafd zijn.

De politie wilde bevestigen noch ontkennen dat de door Aftonbladet beschreven man de persoon op het arrestatiebevel is. De autoriteiten zouden volgens het Zweedse persbureau TT dinsdag de vriendin van de verdachte voor verhoor hebben meegenomen.