AMSTERDAM - Horecagelegenheden in Apeldoorn willen een schadevergoeding van de gemeente omdat die de festiviteiten op Koninginnedag afgelastte nadat Karst T. op het publiek was ingereden.

Het afgelasten gebeurde op gezag van burgemeester Fred de Graaf en daarom vindt de plaatselijke horeca dat de gemeente over de brug moet komen, schrijft De Volkskrant.

Het lijkt voor de hand te liggen om de schade bij Karst T. te verhalen, maar zijn WA-verzekering dekt volgens de krant alleen de schade die hij met zijn auto veroorzaakte.

De schadeclaim is over de zomer heengetild, zegt voorzitter van de Horecavereniging Caterplein Gerard Verberg in de krant.

Dit omdat het volgens de ondernemers niet netjes leek om meteen over geld te beginnen als er zeven doden zijn te betreuren. De ondernemers wijzen erop dat Koninginnedag normaal een topdag voor de horeca is.

Extra evenementsdag

Afdelingsvoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland wijst er in de krant op dat de gemeente de schade niet per se met geld hoeft te vergoeden. Zo zou Apeldoorn ook een extra evenementsdag kunnen toestaan, zodat de horeca de geleden schade kan inhalen.

De gemeente is volgens de Volkskrant altijd bereid om in gesprek te gaan, maar wil niet vooruitlopen op een vergoeding. Andere gemeenten die de festiviteiten afgelastten hebben al een schadevergoeding uitgekeerd. Zo zou Leiden de ondernemers tachtigduizend euro compensatie hebben geboden.