PYONGYANG - De Amerikaanse oud-president Bill Clinton is aangekomen in Noord-Korea om te proberen twee veroordeelde Amerikaanse journalistes vrij te krijgen, berichtte CNN dinsdag.

Clinton werd ontvangen door de vicevoorzitter van het eenkamerparlement, de Opperste Volksvergadering.

Ook Kim Kye-gwan, hoofd atoomonderhandelingen in het stalinistische land, was bij de ontvangst van Clinton aanwezig, meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Dwangarbeid

Euna Lee (36) en Laura Ling (32) werden begin juni tot twaalf jaar dwangarbeid veroordeeld wegens illegaal de grens oversteken en misdaden tegen de staat.

De autoriteiten arresteerden de twee in maart aan de Chinese grens. Lee en Ling maakten toen opnames voor een documentaire over de handel in gevluchte Noord-Koreaanse vrouwen.

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap wordt Clinton vergezeld door medewerkers van zijn liefdadigheidsorganisatie, de William J. Clinton Foundation. Amerikaanse regeringsfunctionarissen zouden geen deel uitmaken van de delegatie.

Zeslandenoverleg

Waarnemers houden er rekening mee dat Clinton met zijn bezoek de weg vrijmaakt voor een nieuwe ronde van het zeslandenoverleg over de nucleaire ambities van Noord-Korea. Het bewind in Pyongyang heeft een aantal overlegrondes achter de rug met met China, Zuid-Korea, Japan, Rusland en de VS over het beëindigen van het Noord-Koreaanse nucleaire programma.

Die onderhandelingen liggen door tal van fricties al geruime tijd stil. In mei verslechterde de relatie van Noord-Korea met de internationale gemeenschap door een kernproef van het stalinistische regime.

Clinton overwoog al in 2000, aan het eind van zijn tweede termijn als president, naar Noord-Korea te reizen. Hij zag uiteindelijk van dat plan af en stuurde Madeleine Albright, zijn minister van Buitenlandse Zaken, naar Pyongyang.