MELBOURNE - Australische veiligheidsdiensten hebben in Melbourne vier mannen opgepakt die ervan worden verdacht met automatische wapens een aanslag te hebben willen plegen op een legerbasis in Sydney.

De terroristen wilden zoveel mogelijk militairen doodschieten tot ze zelf zouden worden uitgeschakeld.

Dat stelde Tony Negus, waarnemend hoofdcommissaris van de federale politie, dinsdag tijdens een persconferentie, meldden Australische media.

Ruim vierhonderd agenten waren betrokken bij een serie politie-invallen dinsdagochtend vroeg (lokale tijd) in het zuidelijke Melbourne en omgeving. Mogelijk volgen meer arrestaties.

Aanval

Enkele arrestanten zijn van Somalische en Libanese komaf. Als de aanval had plaatsgevonden, zou het de ergste aanslag op Australische bodem ooit zijn geweest, aldus Negus. De waarnemend hoofdcommissaris zei dat leden van de groep banden hadden met de radicaalislamitische opstandelingenbeweging al-Shebab in Somalië.

Twee verdachten zouden naar het Oost-Afrikaanse land zijn gereisd om deel te nemen aan gevechten in het gebied.

Straffen

De autoriteiten menen dat de groep in een vergaand stadium van voorbereiding was. De verdachten zouden Australië hebben willen straffen voor deelname aan militaire missies in moslimlanden. De terroristencel telt naar verluidt achttien leden.

De autoriteiten kwamen de verdachten op het spoor toen zij legerbases bespiedden. De arrestanten zijn in de leeftijd van 22 tot 26 jaar. De politie hield de groep nauwlettend in de gaten sinds januari.

Krant

Naar aanleiding van de arrestaties van de terreurverdachten stelt de politie ook een onderzoek in naar de krant The Australian. Die berichtte al over de invallen dinsdagochtend vroeg, toen de acties nog bezig waren. Volgens de politie had de krant met de berichtgeving de operatie in de war kunnen schoppen.

Een woordvoerder van The Australian zei echter tegen de nieuwszender ABC dat alleen in de laatste editie van de krant over de arrestaties is bericht. Op dat moment waren de politieacties al afgelopen, aldus de zegsman.