AMSTERDAM - Twee op de drie werknemers in de gehandicaptenzorg vinden dat de bureaucratie de afgelopen twee jaar is toegenomen. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een enquête van de SP waarover het actualiteitenprogramma Netwerk maandag bericht.

Uit de enquête, die inmiddels door 1600 werknemers in de gehandicaptenzorg is ingevuld, komt naar voren dan 48 procent van de respondenten minder plezier in het werk heeft.

Als belangrijkste reden hiervoor noemt 37 procent de toegenomen werkdruk. Ook de afgenomen kwaliteit van de zorg (33 procent) en de toegenomen bureaucratie (31) werden vaak genoemd als reden waarom werknemers minder plezier in hun werk hebben.

Jo Terlouw, directeur van belangenorganisatie voor verstandelijk gehandicapten KansPlus, pleit voor een plattere organisatie.

Tokio

"De bureaucratie reikt van hier tot Tokio. Vreselijk!", zegt hij. "Groepsleiding die constant naar de volgende laag van leidinggevenden moet gaan om te vragen of iets geregeld kan worden. Sloop de managementlagen eruit!"

Volgens de SP en KansPlus is er niets gebeurd sinds een jaar geleden de 27-jarige zwaar gehandicapte Jeanette Unlandt overleed in een instelling. Ze kwam daar terecht nadat ze was mishandeld in een instelling in het Zeeuwse Hulst.

Nadat ze was overgeplaatst naar een andere instelling werd ze alleen gelaten toen ze in bad zat. Ze raakte in coma en stierf.

Lering

Haar vader Leo Unlandt meldt in Netwerk dat hij hoopt dat de gehandicaptensector lering trekt uit het incident. "Ik hoop dat in de toekomst blijkt dat Jeanette niet voor niks geleefd heeft."

Staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) onderstreept dat veiligheid en kwaliteit in de zorg centraal staan. "Ieder incident is er één te veel", laat ze weten.