JERUZALEM/TULKAREM - Het Israëlische leger heeft in de nacht van zondag op maandag in de Palestijnse stad Tulkarem drie vooraanstaande leiders van de islamitische Hamas-beweging gearresteerd, evenals "enkele andere verdachten." Dat heeft een Israëlische legerofficier gezegd, nadat troepen Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever waren binnengetrokken.

Volgens de Israëlische legerradio heeft het leger in totaal zo'n twintig mensen gearresteerd. De officier verwacht dat de militaire operatie in Tulkarem nog enkele dagen duren "totdat wij de terroristen hebben gearresteerd die we zoeken."

Bekijk video

Hij zei verder dat het leger niet van plan is permanent in Tulkarem te blijven.

Israëlische troepen en tientallen tanks, begeleid door helikopters, trokken in de nacht van zondag op maandag de stad binnen. Dit gebeurde, nadat enkele uren eerder de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton Israël en de Palestijnen had opgeroepen een einde te maken aan "het geweld en de terreur."

Volgens ooggetuigen trokken de tanks diep de stad binnen. Israëlische militairen doorzochten woningen. Zij bezetten het huis van de burgemeester en het gebouw van het lokale bestuur. Palestijnse ziekenhuisfunctionarissen zeiden dat zeker een Palestijn werd gedood en zeker vier anderen gewond zijn geraakt toen Israëliërs het vuur openden. Ook werd een uitgaansverbod ingesteld.

De aanval lijkt een nieuwe vergelding voor de Palestijnse aanslag vorige week in Hadera, waarbij zes feestgangers werden doodgeschoten. De Martelarenbrigades van al Aqsa, die banden heeft met Fatah van de Palestijnse president Arafat, eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Hadera op.

Deze aanval was een vergelding voor de dood van Raed Karni, een van de leiders van de brigade. Karni kwam vorige week om het leven door een bomexplosie in Tulkarem. Volgens de Palestijnen ging het om een aanslag van de Israëlische geheime dienst.

/DOSSIERMidden-Oosten