BRUSSEL - De nieuwe chef van de NAVO, de Deen Anders Rasmussen, wil de banden met islamitische landen aanhalen. Ook het verbeteren van de relatie tussen NAVO en Rusland is een van de belangrijkste doelstellingen.

Rasmussen wil de ambassadeurs van een aantal islamitische landen uitnodigen voor een gesprek. Dit liet hij maandag weten tijdens zijn eerste persconferentie na zijn aantreden zaterdag.

De nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wil de banden met Turkije en islamitische landen aanhalen, omdat dit ten goede zou komen aan de mondiale veiligheid.

Rasmussen was premier van Denemarken tijdens de cartoonrellen in 2005. De manier waarop hij daarmee is omgegaan, was voor Turkije reden om te proberen zijn benoeming tegen te houden.

Rusland

Daarnaast wil hij de Russen overtuigen dat de NAVO geen vijand is van Rusland. Rasmussen zei erbij dat hij ''geen dromer'' is en dat hij beseft dat de belangen van de NAVO en Rusland niet altijd parallel lopen. ''Maar we hebben ook veel gezamenlijke belangen.''

Ook sprak de NAVO-chef nog over Afghanistan. Hij wil dat de Afghanen de komende jaren steeds meer de verantwoordelijkheid overnemen voor de veiligheid in hun land.

Hij onderstreepte dat ''de NAVO zo lang actief zal blijven in Afghanistan als nodig is''. Rasmussen is vastbesloten te voorkomen dat het land weer een uitvalsbasis wordt van het internationale terrorisme.