WASHINGTON - De Amerikaanse regering plaatst gevangenen in het detentiecentrum in Guantanamo Bay op Cuba wellicht over naar een speciale gevangenis in de Verenigde Staten.

In dat speciale cellencomplex zou het mogelijk moeten zijn processen tegen terreurverdachten te houden.

Dat heeft The Washington Post maandag gemeld op gezag van Amerikaanse regeringsfunctionarissen.

De ministeries van Defensie, Justitie en Binnenlandse Veiligheid zouden gezamenlijk verantwoordelijkheid moeten dragen voor de gedetineerden in het nieuwe complex.

Ander land

In het detentiecentrum zouden cellen moeten komen voor veroordeelden. Ook personen die niet worden vervolgd, maar in geen ander land terechtkunnen, zouden in het gevangenenkamp een plekje moeten kunnen krijgen.

Regeringsmedewerkers hebben meerdere opties voor het huisvesten van de terreurverdachten die nu in Guantanamo Bay vastzitten. De militaire gevangenis in Forth Leavenworth in Kansas is als mogelijkheid genoemd. Een tweede optie is een cellencomplex in Standish in de staat Michigan.

Obama

De VS houden in Guantanamo terreurverdachten vaak zonder enige vorm van proces vast. In het kamp zitten nog circa 220 gevangenen. Obama wil het omstreden kamp sluiten, maar heeft het probleem dat sommige verdachten niet terug kunnen naar hun eigen land, omdat ze daar de kans lopen op marteling of de doodstraf.