TEHERAN/LONDEN - Iran heeft de technologie in huis om kernwapens te maken. De Iraanse kernwetenschappers wachten alleen nog op de toestemming van de Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, om nucleaire koppen op wapens te plaatsen.

Dat meldde de Britse krant The Times maandag op basis van bronnen binnen westerse inlichtingendiensten.

Iran had lange tijd een nucleair programma, tot ongenoegen van het Westen. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten legde de islamitische republiek haar kernonderzoeken in 2003 stil, omdat Teheran zou zijn geschrokken van de Amerikaanse invasie in buurland Irak.

Toestemming

De bronnen van The Times beweren echter dat Iran zijn kernwapenprogramma terugschroefde omdat het doel was bereikt: het land was in staat een kernkop voor op zijn langeafstandsraketten te laten ontploffen.

Kernwapens bestaan uit een kernkop met een dodelijke lading, meestal uranium, en een raket die de kernkop naar het doelwit moet brengen.

Volgens de bronnen van The Times heeft Iran na de toestemming van de geestelijk leider zes maanden nodig om voldoende uranium te vergaren en vervolgens nog eens zes maanden om de kernkop samen te stellen.

Betrouwbaar

Sico van der Meer, kernwapendeskundige van Instituut Clingendael, plaatst vraagtekens bij het bericht. ''Ik vind het niet realistisch dat Iran binnen een jaar werkelijk over nucleaire kernkoppen op raketten kan beschikken", aldus Van der Meer.

"Wil je een kernbom maken die klein genoeg is voor een raketkop en betrouwbaar genoeg is om op het juiste moment te ontploffen, dan heb je ook nog een raket nodig die betrouwbaar moet zijn. Zo ver zijn het nucleaire programma en het raketprogramma volgens mij nog niet'', legt hij uit.