ROTTERDAM - Het vliegtuig met zestien overlevenden van het busongeluk in Spanje is rond 17.30 uur geland op Rotterdam Airport in Rotterdam.

De meeste passagiers zijn lichtgewond. Een vrouw heeft een gebroken rugwervel. Zij is met een ambulance naar huis gebracht. De anderen gingen met een taxi of eigen vervoer naar huis.

De overlevenden zijn met een ambulancevliegtuig vervoerd van luchtvaartmaatschappij Tyrolean. In de winter wordt het toestel gebruikt voor gipsvluchten.

Het vliegtuig werd na aankomst in een hangar gesleept. De passagiers werden vervolgens met hun geliefden herenigd.

Identiteit

In Spanje verblijven nog 47 overlevenden. Negentien van hen liggen in het ziekenhuis. Waarschijnlijk worden zondag opnieuw passagiers met het vliegtuig naar Nederland gebracht.

Van alle zes personen die donderdagavond om het leven kwamen bij het busongeval, is bekend wie het zijn. Dat liet financieel directeur van reisorganisatie Sundio, Marcel Neomagus, zaterdag weten.

Alle familieleden zijn op de hoogte, maar de identificatie is volgens hem nog niet officieel afgerond. Het is daardoor nog niet bekend wanneer de overledenen naar Nederland worden overgebracht.

Testen

De identificatie gebeurt in Spanje niet alleen aan de hand van identiteitspapieren. De autoriteiten testen ook het DNA van de omgekomen persoon, wat meer tijd in beslag neemt.

Vrijdagavond en zaterdag zijn 33 familieleden vanuit Nederland naar Spanje gevlogen om de gewonden te bezoeken in de Catalaanse ziekenhuizen.

In de war

Het is onbekend waarom de buschauffeur donderdagavond afrit 117 van de snelweg C-32 nam ter hoogte van San Pol de Mar aan de Spaanse Costa Brava.

''Voor zover ik weet, hoefden er daar geen mensen uit de bus'', bevestigde financieel directeur Marcel Neomagus zaterdag een bericht van RTL Nieuws. Mogelijk was de bestuurder in de war en moest hij een afslag later hebben.

Neomagus wil verder niet op de oorzaak ingaan. ''Ik laat het onderzoek aan de politie over.'' De bocht, waar een snelheidslimiet geldt van 40 kilometer per uur, staat bekend als de scherpste in de oostelijke kustregio Maresme.

Volgens de passagiers reed de chauffeur veel te hard. Op de plek van het ongeluk was zaterdag weinig meer te zien. De vangrail is gerepareerd. Hooguit wat strepen en vlekken op de weg herinneren aan het drama.