AMSTERDAM - Schaars geklede homo's, maar ook keurig geklede politici. Ze zetten zaterdag Amsterdam op stelten tijdens de Canal Parade, het hoogtepunt van de veertiende editie van de Gay Pride.

Circa 560.000 personen stonden te kijken naar de tachtig boten die door de Prinsengracht en over de Amstel voeren.

Dat waren er meer dan de bijna 500.000 van vorig jaar en het hoogste aantal ooit. ''Het is ongekend'', zei een tevreden Frank van Dalen, voorzitter van organisator ProGay.

Volgens hem waren er zoveel mensen komen kijken doordat de samenleving steeds meer bij het evenement betrokken raakt. ''De Gay Pride wordt steeds meer door de maatschappij gedragen.''

Trouwen

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen trouwde tijdens de parade vijf Nederlands-Amerikaanse homokoppels.

Daarmee wilde hij een signaal geven aan de Verenigde Staten, waar trouwen met iemand van hetzelfde geslacht in de meeste staten verboden is.

Onder de bruidegommen waren de Nederlander Pilo Pilkes (47), gekleed in een zeventiende-eeuws pak en zijn Amerikaanse vriend Scot Brown (44), in indianenpak.

De boodschap aan de VS is simpel, aldus Pilkes: ''Niet zeiken. Iedereen die met elkaar wil trouwen, moet dat kunnen doen.''

Primeurs

De parade kende dit jaar een groot aantal primeurs. Zo was er een boot met ruim dertig bekende sporters, onder wie ex-hockeyster Minke Booij en oud-voetballer Pierre van Hooijdonk.

Het CDA was voor het eerst van de partij: Tweede Kamerlid Corien Jonker voer mee. Verder was de VVD er voor de eerste keer bij. GroenLinks en D66 deden, net als in voorgaande jaren, eveneens mee.

Minister Ronald Plasterk (OCW) had ook een boot geregeld. Het thema daarvan was 'onderwijs'. Het OCW-vaartuig werd geënterd door leden van de jongerenafdeling van homobelangenorganisatie COC.

Zij boden Plasterk een petitie aan die oproept tot het schrappen van een wet die scholen toestemming zou geven homoseksuele docenten en leerlingen weg te sturen. Volgens de minister is echter nog nooit iemand op basis van deze wetgeving ontslagen en is aanpassing dus niet nodig.

Gelijkheid

Hoewel de botenparade 's middags begon bij het Westerdok, was voorzitter Ahmed Marcouch van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart al 's ochtends in zijn eigen 'deelgemeente' aan boord gestapt.

Hij wilde daarmee homoseksualiteit bespreekbaar maken in Slotervaart. Volgens Marcouch is het belangrijk om ook in buitenwijken aan de Gay Pride mee te doen en zo voor de gelijkheid van homo's te strijden.

''Juist als het gaat om de vrijheid om jezelf veilig te voelen zoals je bent, moet dat ook in de woonwijken gebeuren. Dus niet in de grachtengordel, maar ook waar gewoond en geleefd wordt.''

Overschaduwd

Overigens bleek zaterdag ook maar weer eens dat niet iedereen homoseksualiteit normaal vindt. Onbekenden hadden op een brug bij het begin van de parade de tekst 'homo's gaan naar de hel' gekalkt.

Het mocht de pret niet drukken. ProGay-voorzitter Van Dalen: ''Die ene boodschap is 560.000 keer overschaduwd door die andere boodschap: die van tolerantie.''

Lezersfoto's

Bekijk alle lezersfoto's van de Gay Pride op NUfoto.nl