AMSTERDAM - Het ministerie van Justitie heeft Willem Holleeder verboden om tijdens zijn detentie met de pers te praten.

Holleeders advocaat Stijn Franken heeft zaterdag een bericht daarover in dagblad De Telegraaf bevestigd.

''Het is Holleeder verboden direct of indirect te spreken met de media'', aldus Franken. De raadsman is verbolgen over de maatregel, die hij als schending van een grondrecht beschouwt.

Afpersing

Holleeder werd op 3 juli in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel wegens de afpersing van een drietal zakenlieden, onder wie de in 2004 doodgeschoten Amsterdamse vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Als Holleeder met journalisten zou praten, zou dit door zijn slachtoffers en hun familie als kwetsend kunnen worden ervaren.

Verbod

''Holleeder mag zelfs niet zeggen wat hij van het spreekverbod vindt'', zegt Franken. ''Ook ik mag niet zeggen wat hij ervan vindt, want dan schend ik het verbod indirect.''

Franken vindt dat Holleeder de mogelijkheid niet onthouden mag worden om over zijn eigen zaak te praten en duidelijk te maken wat hij van zijn veroordeling vindt.

''Er is veel, heel veel over Holleeder geschreven, zonder dat hij daar enige invloed op kan uitoefenen.'' De raadsman meent dat Holleeder een weerwoord moet kunnen geven.

Pers

In het algemeen staat het gedetineerden niet zonder meer vrij met de pers te praten, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Iedere aanvraag daartoe wordt individueel beoordeeld door de directeur van de inrichting waarin de gedetineerde verblijft.

Bij die beoordeling wordt een onderscheid gemaakt tussen zogeheten afgestraften (veroordeelden wier veroordeling definitief en onherroepelijk is) en mensen die nog een procedure hebben lopen.

Cassatie

Holleeder behoort tot die laatste categorie, die strenger wordt gewogen: hij heeft beroep in cassatie ingesteld tegen zijn veroordeling door het hof.

Justitie acht het onwenselijk dat verdachten dan wel veroordeelden de rechtsgang beïnvloeden door contacten met de media.

''De directeur bekijkt per geval naar het doel is van de journalist en het belang van de gedetineerde'', aldus de woordvoerder. ''In zijn afwegingen heeft een directeur van een inrichting ook rekening te houden met de positie en belangen van slachtoffers en nabestaanden.''

Als Holleeder het verbod zou schenden, werkt dit niet strafverzwarend. Eventuele sancties worden doorgevoerd in het dagelijks regime waaronder hij gevangen wordt gehouden.