AMSTERDAM - De Amsterdamse grachten zijn zaterdag weer het toneel van de Canal Parade, het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride.

Circa tachtig boten met veelal schaars geklede deelnemers varen door de stad. Naar verwachting komen vele duizenden mensen ernaar kijken.

De botenparade kent dit jaar een aantal primeurs. Zo is het CDA voor het eerst vertegenwoordigd: Tweede Kamerlid Corien Jonker vaart mee.

Ook de VVD is er voor het eerst bij. Van het ministerie van Defensie mogen voor de eerste keer militairen in uniform meedoen.

Sporters

Ook is er een boot met ruim dertig bekende sporters. Onder hen zijn Pieter van den Hoogenband, ex-hockeyster Minke Booij en oud-voetballers Pierre van Hooijdonk en Aron Winter.

Minister Ronald Plasterk en staatssecretaris Sharon Dijksma (beiden OCW) zijn eveneens van de partij.

Trouwen

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen is er ook bij. Tijdens de rondvaart trouwt hij vijf homoseksuele stellen van Nederlands-Amerikaanse komaf.

Daarmee wil hij een signaal geven aan de Verenigde Staten, waar trouwen met iemand van hetzelfde geslacht in de meeste staten verboden is.

Marcouch

Hoewel de botenparade begint bij het Westerdok, stapt voorzitter Ahmed Marcouch van het stadsdeel Slotervaart aan boord in zijn eigen 'deelgemeente'. Daarmee wil hij homoseksualiteit bespreekbaar maken in Slotervaart.