CALELLA - Een of twee passagiers van de bus die in Spanje verongelukte liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Dat zei Marcel Neomagus, financieel directeur van Sundio Group, de reisorganisatie waarmee de mensen naar Spanje waren.

Nog 19 mensen liggen momenteel in het ziekenhuis, aldus Neomagus vrijdagavond.

Familieleden

Neomagus vertelde dat vrijdagavond veertien familieleden van gewonde en overleden slachtoffers vanuit Nederland naar Spanje zijn gevlogen.

Zij zijn op de luchthaven van Barcelona opgehaald en met een taxi naar de verschillende ziekenhuizen gebracht. Zaterdag komen nog meer familieleden vanuit Nederland naar Spanje, aldus Neomagus. Voor alle familieleden is onderdak geregeld.

Verantwoordelijk

In de bus zaten volgens de directeur 67 mensen in totaal: 65 passagiers, de chauffeur en een gids. De gids is lichtgewond geraakt en maakt het naar omstandigheden goed.

Neomagus zei zich verantwoordelijk te voelen voor het ongeluk. ''Ik voel me verantwoordelijk. Het is bij ons gebeurd, ze zijn bij ons op vakantie en bij ons op excursie. We proberen ze zo goed mogelijk te helpen en te begeleiden. Sundio werkt al aantal jaren samen met betreffende busbedrijf en dat liep tot nu toe prima.''

Neomagus zei dat het dragen van een gordel in Spanje sinds 2002 verplicht is en dat dit duidelijk wordt aangegeven in de bussen. Hij kon niet zeggen hoeveel mensen in de verongelukte bus wel of niet een gordel droegen of ze daardoor erger of juist niet gewond zijn geraakt.