HILVERSUM - Advocaten raden hun cliënten af mee te werken aan psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Volgens de advocaten is bij tbs-instellingen sprake van personeelstekorten, willekeur bij beoordelingen, lange wachtlijsten voor behandelingen en is vooral niet duidelijk wanneer iemand is uitbehandeld.

Dat bleek uit een vrijdag gepresenteerd onderzoek van NCRV Netwerk.

Het actualiteitenprogramma ondervroeg acht advocatenkantoren, die samen meer dan zevenhonderd tbs'ers vertegenwoordigen.

Yusel B.

Het programma illustreerde de problematiek met het geval van tbs'er Yusel B., die inmiddels twaalf jaar in een tbs-kliniek zit.

Als twintigjarige werd hij veroordeeld tot drie jaar cel en tbs wegens afpersing en diefstal. Keer op keer werd zijn tbs verlengd en inmiddels zit hij langer vast dan de gemiddelde moordenaar.

Het OM

Eerder deze week had het Openbaar Ministerie kritiek op de houding van de advocaten. Het OM vindt dat advocaten met een negatief advies het tbs-systeem ondermijnen, met als resultaat dat het aantal verdachten dat medewerking aan psychiatrisch onderzoek weigert, toeneemt.

Bij tbs is de kans dat een verdachte eerder op vrije voeten komt volgens het OM door de behandeling groter dan bij alleen gevangenisstraf.