CALELLA - De oorzaak van het busongeval in het noorden van Spanje is nog niet officieel vastgesteld, maar volgens overlevenden reed de bus veel te hard in een bocht bij het verlaten van de snelweg. Het ongeval heeft het leven gekost aan zes Nederlanders. Onder hen zijn vier licht verstandelijk gehandicapten.

Ook de locoburgemeester van San Pol de Mar, waar het ongeluk donderdagavond laat gebeurde, denkt dat de bus te hard heeft gereden.

Volgens de slachtoffers reed de bus ''veel te hard. Wel 70 tot 80 kilometer per uur terwijl je in die bocht 40 kilometer per uur mocht''.

Gevaarlijke bocht

De bocht staat bekend als de scherpste bocht van de oostelijke kustregio Maresme. Bij het verlaten van de snelweg raakte het voertuig van de weg en kantelde. Bij het ongeval waren ook een vrachtwagen en twee personenauto's betrokken

Het ongeval gebeurde in het noordoosten op tolweg C-32 tussen Barcelona en de badplaats Lloret de Mar. De bus was op de terugweg van een excursie naar Barcelona.

De bus was gehuurd bij de Spaanse busonderneming Plenacosta. Het voertuig is twee jaar oud en zou voldoen aan alle veiligheidseisen.

Geen gordel

Volgens een woordvoerder van de busonderneming droegen veel passagiers geen gordel. Het is in Spanje verplicht om die te dragen, maar een aantal slachtoffers zegt daar niet op te zijn gewezen.

In eerste instantie was er onduidelijkheid over het aantal doden. Eerst werd gesproken over acht, later bleken het er zes te zijn. Over het aantal gewonden lopen de cijfers nog enigszins uiteen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van veertig.

Directeur Joost Romeijn van het Rotterdamse bedrijf Sundio Group, de reisorganisatie waarmee de mensen naar Spanje waren, spreekt van 44. Volgens hem ligt dat verschil aan de aard van de verwondingen. ''Misschien tellen wij iemand met slechts een pleister wel mee.''

Verwondingen

Over de aard en ernst van de verwondingen is niet veel duidelijk. Volgens Romeijn liggen de gewonden in acht verschillende ziekenhuizen in de regio. Een aantal van hen is inmiddels geopereerd. Volgens Romeijn zijn 17 mensen ontslagen uit het ziekenhuis.

In totaal zaten er 65 passagiers in de bus en de Spaanse chauffeur. Hij ligt eveneens in het ziekenhuis. ''Hij reed al jaren dezelfde route naar Barcelona. Het is voor ons nog een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren'', aldus Romeijn.

Niet gedronken

Uit een blaastest bleek dat hij niet gedronken had. De politie onderzoekt het registratiesysteem van de bus. Het casco van de bus is nog in goede staat en wordt door de brandweer en de politie onderzocht.

Alarmdienst SOS International heeft drie medische teams naar Spanje gestuurd om de slachtoffers bij te staan. Ook van de Sundio Group zijn in totaal vijftig mensen in het gebied om hulp te verlenen.

Hoe en wanneer de betrokken passagiers en de doden naar Nederland komen is nog onduidelijk. SOS International regelt de repatriëring van de getroffenen. Volgens Romeijn vertrekt zaterdag een een onbekend aantal, volgens oorspronkelijk schema, naar huis.

Naar huis

Een groep van twintig tot 25 passagiers komt mogelijk zaterdagochtend terug naar Nederland. Volgens directeur Guido Horst van SOS International wordt op dit moment geprobeerd een speciale vlucht te regelen die zaterdag in de loop van de ochtend op Rotterdam Airport moet aankomen.

Volgens Horst bestaat de groep uit mensen ''die er het minst ernstig aan toe zijn''. De kans dat de vlucht niet doorgaat is klein, aldus Horst. ''Het hangt van de autoriteiten af.''

Busongeluk San Pol del Mar