LONDEN - Wie iemands karakter wil kennen, moet kijken hoe die persoon slaapt. De slaaphouding verraadt veel over de persoonlijkheid. Dat heeft een Britse slaapdeskundige na onderzoek geconcludeerd. Hij onderscheidt zes algemene houdingen. De Britse omroep BBC maakte er dinsdag melding van.

"We kennen allemaal onze lichaamstaal als we wakker zijn, maar dit is voor het eerst dat er is gekeken wat onze onderbewuste lichaamshouding ons vertelt", aldus Chris Idzikowski, directeur van een Brits slaapadviesbureau.

Wie als een foetus in bed ligt (de meest voorkomende slaaphouding), is van het type ruwe-bolster-blanke-pit. Ruim 40 procent van de duizend onderzochte mensen sliepen op deze manier, dubbel zoveel vrouwen als mannen.

Mensen die op hun zij liggen met hun armen langs hun lichaam (15 procent) zijn makkelijk in de omgang en sociaal. Dezelfde houding, maar dan met de armen voor zich uit (13 procent), verraadt een open karakter, maar enig cynisme. De soldaat (8 procent) slaapt op zijn rug met beide armen langs zijn lichaam. Dit type is rustig en gereserveerd en houdt niet van toestanden. De vrije-val-slaper (7 procent) ligt op de buik met de armen om het kussen geklemd en het hoofd naar één kant. Deze mensen zijn een beetje brutaal, maar ook snel op de teentjes getrapt. De laatste houding is de zeester (5 procent), die op zijn rug ligt en het kussen vastklemt. De zeester maakt snel vrienden, luistert goed en is behulpzaam.