MADRID - De veiligheidsdiensten in Spanje zijn vrijdag in de hoogste staat van paraatheid, op de dag dat de Baskische terreurbeweging ETA vijftig jaar bestaat.

Spanje werd in de afgelopen 48 uur opgeschrikt door twee bomaanslagen, waar de ETA vermoedelijk achter zit.

Donderdag kwamen twee officieren van de militaire politie om toen een bom ontplofte onder hun patrouillewagen bij een kazerne van de Guardia Civil in de badplaats Palmanova op Mallorca.

Vrijdagmiddag vindt een herdenkingsdienst plaats voor de omgekomen mannen in de kathedraal van de stad Palma de Mallorca.

Daders

Degenen die achter de recente autobomaanslag zaten, bevinden zich vermoedelijk nog op het vakantie-eiland.

De veiligheidsdiensten hebben controles op luchthavens en havens aangescherpt om de identiteit vast te stellen van iedereen die het eiland wil verlaten. 

Dat berichtte het Spaanse persbureau Europa Press vrijdag op gezag van de lokale autoriteiten. Volgens de Spaanse nieuwszender ABC zoekt de politie naar twee personen die de autobom zouden hebben geplaatst.

Stel

Het gaat mogelijk om een stel, dat meerdere dagen in een hotel verbleef in de stad Palma de Mallorca. De jonge mensen spraken Baskisch en zijn sinds donderdag spoorloos verdwenen.

De politie vermoedt dat de twee zich ''in een of ander appartement'' schuilhouden en wachten tot de situatie is afgekoeld.

Daarnaast heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zes foto's naar buiten gebracht van zogeheten 'etarras' die mogelijk achter het recente offensief van de Baskische terreurbeweging ETA zitten.

Donderdag kwamen twee officieren van de militaire politie om toen een bom ontplofte onder hun patrouillewagen bij een kazerne van de Guardia Civil in de badplaats Palmanova op Mallorca. 

Kazerne

Woensdagochtend was een kazerne van de Guardia Civil in Burgos getroffen door een bomaanslag. Zeker 65 mensen raakten gewond, onder wie zes kinderen en twee zwangere vrouwen.

De pui van een complex van veertien verdiepingen werd volledig verwoest. De explosie veroorzaakte een krater van vijftien meter.