AMSTERDAM - Nout Wellink moet zich niet opnieuw kandidaat stellen voor een termijn als president van De Nederlandsche Bank. Zijn imago is te zeer beschadigd door de kritiek op zijn optreden in de kredietcrisis.

Dat vinden PvdA, SP en GroenLinks in de Tweede Kamer, meldt het Nederlands Dagblad vrijdag.

Zelfs al blijkt dat de kritiek op Wellink onterecht is, kan hij na 2011 moeilijk aanblijven, vindt PvdA-Kamerlid Mei Li Vos. "Hij is aangeschoten wild", zegt ze in de krant. Het CDA wil niets zeggen over de positie van partijgenoot Wellink.

Icesave

Wellink wordt verweten dat hij weinig daadkrachtig optrad in de kwestie rond de omgevallen bank Icesave uit IJsland. Ook zou hij strenger hebben moeten toezien op de stabiliteit van Nederlandse banken en zou hij fouten hebben gemaakt rond de verkoop van ABN Amro.

De 65-jarige Wellink is sinds 1997 de hoogste baas bij DNB. De afgelopen weken liet hij vaker weten beschikbaar te zijn voor een derde termijn van zeven jaar. Ook de VVD vindt dat voorbarig. "Hij heeft de discussie over zijn positie over zichzelf afgeroepen", meent VVD-Kamerlid Frank Weekers.

Parlementair onderzoek

De liberalen zijn niet op voorhand tegen een herbenoeming en wachten het parlementair onderzoek af naar de kredietcrisis.

De directieleden van DNB, onder wie de president, worden door de kroon benoemd op voordracht van de minister van Financiën.