YANGON - In het internationaal fel bekritiseerde proces tegen de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft de rechter vrijdag niet zoals verwacht een uitspraak gedaan.

Het vonnis is door de rechtbank in Yangon twee weken uitgesteld tot 11 augustus, meldden haar advocaten en buitenlandse diplomaten.

De zitting duurde ongeveer dertig seconden, aldus een diplomaat tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De rechters zeiden de zaak te verdagen om ''andere omstandigheden'' in overweging te kunnen nemen. Vooraf aan de zitting dankte Suu Kyi de buitenlandse diplomaten voor hun steun.

Huisarrest

De 64-jarige staat terecht omdat zij de voorwaarden van haar huisarrest zou hebben geschonden. De Nobelprijswinnares had in mei zonder toestemming de Amerikaan John Yettaw op bezoek.

De man kwam ongevraagd bij haar langs om haar naar eigen zeggen te waarschuwen voor een liquidatie door terroristen.

Volgens haar verdediging kan zij niet verantwoordelijk worden gesteld voor het ongevraagde bezoek.

Gevangenisstraf

Suu Kyi kan vijf jaar gevangenisstraf krijgen als ze schuldig wordt bevonden. Ze heeft via haar advocaat laten weten dat ze rekening houdt met het ergste.

De uitspraak op 11 augustus is enkele dagen na een belangrijke herdenkingsdag in Myanmar. Op 8 augustus hedenkt de oppositie elk jaar de nationale opstand voor democratie van 8 augustus 1988.

Proces

Het proces vindt plaats in de beruchte Insein-gevangenis in Yangon. Rond de gevangenis was de oproerpolitie vrijdag massaal aanwezig.

Verder was in Yangon meer politie op straat dan normaal. Naast Suu Kyi zitten ook Yettaw en twee huishoudsters van van de oppositieleidster in de beklaagdenbank. Ook zij gaan mogelijk jaren de cel in.

Bizarre actie

De bizarre actie van de Amerikaan kwam de junta in Myanmar vermoedelijk als geroepen. Suu Kyi's huisarrest zou eind mei zijn afgelopen.

Met dit proces is het mogelijk haar opnieuw vast te houden, waardoor ze niet aan verkiezingen kan meedoen die volgend jaar worden gehouden.

Schijnproces

Buitenlandse diplomaten spreken van een schijnproces. Onder meer de Verenigde Staten hebben laten weten dat betere betrekkingen met het militaire bewind in Myanmar alleen mogelijk zijn als Suu Kyi niet de gevangenis ingaat.