SAN POL DEL MAR - Door een busongeluk in het noordoosten van Spanje zijn donderdagavond laat zes Nederlandse toeristen omgekomen.

Dat meldden het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Rotterdamse bedrijf Sundio Group vrijdag.

Het busongeluk gebeurde om 13 minuten over elf 's avonds op tolweg C-32 ter hoogte van het dorp San Pol de Mar, tussen Barcelona en de badplaats Lloret de Mar.

Eerder op de ochtend was er onduidelijkheid over het aantal doden, dat volgens de Sundio Group en alarmcentrale SOS International acht bedroeg. De oorzaak van de verwarring is niet bekend.

Gewonden

Ook over het aantal gewonden bestaat twijfel. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het aantal gewonden 36 in plaats van ruim veertig.

Ziekenhuizen in de Spaanse regio Catalonië hebben het aantal gewonden naar boven bijgesteld.

Het coördinatieteam van de Catalaanse ziekenhuizen spreekt over 68 gewonden, van wie er 25 nog in het ziekenhuis liggen. Achttien van hen zijn zwaargewond.

Oorzaak

De bus, die op de terugweg was van een excursie naar Barcelona, is door nog onbekende oorzaak van de weg geraakt.

Het busongeluk vond plaats in de scherpste bocht van de oostelijke kustregio Maresme. Op de afslag van de C-32 ter hoogte van het dorp San Pol de Mar geldt een adviessnelheid van 40 kilometer per uur.

Busonderneming

Dat berichtte de Spaanse krant La Vanguardia donderdag op basis van de politie. De Spaanse busonderneming Plenacoste meldt: ''Wij weten alleen dat onze chauffeur door een scherpe bocht reed en op de linkerhelft terechtkwam. Verder is er bij het ongeluk een personenauto betrokken die voor de bus reed. Of er ook tegenliggers waren, weten wij niet.''

De bus raakte donderdag om 23.10 uur door nog onbekende oorzaak van de weg. De afslag is nog gesloten wegens reddingswerkzaamheden. Wel is de C-32 weer volledig open.

Spaanse media melden dat er ook een vrachtwagen en twee personenauto's bij betrokken waren.

Geopereerd

Vier Nederlanders zijn in een ziekenhuis in Badalona geopereerd. Hun toestand is stabiel. Een van hen ligt nog op de intensive care. Dat meldde een woordvoerder van het ziekenhuis Germans Trias i Pujol.

Een compleet overzicht van de toestand van gewonden is er niet. De slachtoffers zijn verspreid over verschillende ziekenhuizen in de regio.

Het ziekenhuis San Pau in Barcelona bevestigde dat een passagiere daar geopereerd is. Verder wilde het hospitaal niets zeggen.

De Spaanse busbestuurder is opgenomen en geopereerd in het ziekenhuis van Granollers.

Nederlanders

Bijna alle inzittenden van de bus waren Nederlanders, op de chauffeur en enkele Fransen na. De 65 passagiers zijn van alle leeftijden. ''De jongste is 5, de oudste tot in de 60'', aldus Romeijn vrijdagochtend.

De meeste Nederlanders die in de bus zaten hadden hun vakantie geboekt bij een van de merken van het Rotterdamse bedrijf: Sunweb, Jiba en Evenements Reizen.

De gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Calella, Mataró, Badalona en Gerona. Volgens een ooggetuige werden hierbij taxi's ingezet om de gewonden te vervoeren.

Het hospitaal San Pau in Barcelona bevestigde dat een gewonde Nederlandse buspassagier daar nu geopereerd wordt. Verder wilde het ziekenhuis niets zeggen.

Veiligheidseisen

De reisorganisatie had de excursie inclusief bus geboekt bij een ander bureau. Het gaat om een voertuig van de busonderneming Plenacosta. De bus is twee jaar oud en zou voldoen aan alle veiligheidseisen.

Volgens een woordvoerder van Plenacosta is het casco van de bus nog in goede staat en wordt dit momenteel onderzocht door de politie en de brandweer.

Geen gordel

Veel mensen die in de bus zaten die donderdagavond in het noordoosten van Spanje van de weg raakte, hadden geen gordel om, stelde een woordvoerder van Plenacosta. Dat waren vooral jongeren. ''De mensen die wel een gordel om hadden, hebben vrijwel geen verwondingen opgelopen'', aldus de zegsman.

Het is in Spanje verplicht om in touringcars gordels te dragen. Volgens de busonderneming was de verongelukte bus voorzien van gordels op alle zitplaatsen. Passagiers worden door middel van bordjes in de bus gewezen op de plicht de gordel om te doen. Verder ligt de taak om passagiers te wijzen op de plicht volgens Plenacosta bij de gids in de bus.

Gids

De gids heeft volgens Plenacosta meteen na het ongeluk de helpende hand geboden.

De vrouw bleef zelf ongedeerd. De onderneming kon niet bevestigen dat zij Nederlandse is, maar wel dat zij Nederlandstalig is.

Ervaring

De Spaanse buschauffeur had al zestien jaar ervaring. Hij had negentien uur gerust voor hij aan de rit begon en kende de route.

''Hij reed al jaren dezelfde route naar Barcelona. Het is voor ons nog een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren'', aldus de woordvoerder. In de bus was volgens de zegsman een registratiesysteem aan boord waarop alle informatie over de gereden snelheden zijn vastgelegd. ''Deze gegevens worden onderzocht door de politie.''

Volgens een van de passagiers reed de chauffeur te snel. De bestuurder liep onder meer botbreuken op in zijn onderbeen en is opgenomen in het ziekenhuis van Granollers. Hij heeft een alcoholtest ondergaan en deze bleek negatief.

Informatienummer

Alarmdienst SOS International stuurt per direct drie teams naar Spanje om de slachtoffers bij te staan. Ieder team bestaat uit een arts, een verpleegkundige en een hulpverlener. Zij stappen om 07.00 uur vrijdagochtend op het vliegtuig, aldus een woordvoerder.

Organisaties betrokken bij het busongeval in Spanje hebben een informatienummer geopend voor het publiek. Daar waren vrijdagochtend al ongeveer tweehonderd telefoontjes binnengekomen van verontruste familieleden en kennissen die informeerden naar bekenden die mogelijk betrokken waren bij het ongeluk.

Het nummer is 0800-0990099.

Busongeluk San Pol del Mar