WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdagavond om de tafel gezeten met de andere hoofdrolspelers in een rel over een vermeende racistische politieactie.

In de rozentuin van het Witte Huis werd een pint gedronken om de lucht te klaren.

Obama had de zwarte professor Henry Louis Gates en de blanke politieagent James Crowley uitgenodigd na een mediahype die de president zelf had veroorzaakt. Crowley had Gates in zijn eigen huis gearresteerd nadat een voorbijganger een inbraak had gemeld.

Dom

Obama omschreef het politieoptreden als ''dom''. Later kwam hij terug op zijn woorden en noemde hij het ''ongelukkig'', maar een rel was geboren.

Fascinatie

Obama zei dat het samenzijn in de rozentuin een moment van ''zelfreflectie'' was. Overigens zei hij ''gefascineerd door de fascinatie'' van media te zijn, die de afgelopen dagen uitgebreid berichtten over de 'biertop'.

''Dit zijn gewoon drie mannen die aan het einde van de dag een drankje drinken'', zei Obama. Overigens schoof onverwacht ook vicepresident Joe Biden aan.

Leren

Na afloop sprak agent Crowley over een ''hartelijke en productieve'' ontmoeting. Hij en de zwarte professor zijn het weliswaar niet over alles eens geworden, maar ''blijven met elkaar in contact om van elkaar te leren''.

Gates had Crowley aanvankelijk beschuldigd van racisme, wat door de agent ten stelligste werd ontkend.

Budweiser

Overigens leidde de bierkeuze van Obama opnieuw tot een relletje. Verscheidene politici en commentatoren vonden het niet kunnen dat Obama Budweiser dronk, bier dat eigendom is van de Belgische brouwerij Anheuser-Busch Inbev.

Een Republikeins parlementslid had zelfs een brief naar Obama gestuurd met de oproep geen Budweiser, maar een Amerikaans bier te drinken.

Buckler

Crowley dronk het Canadese witbier BlueMoon, Gates een lokaal gerstenat uit Boston: Sam Adams Light. Vicepresident Biden dronk het alcoholvrije bier Buckler, gebrouwen door het Nederlandse Heineken.

Buckler is overigens in Nederland niet meer te koop nadat het ooit volledig werd afgekraakt door cabaretier Youp van 't Hek.