DEN HAAG - De koningin is per Gouden Koets aangekomen in de Ridderzaal voor het voorlezen van de troonrede. Duizenden mensen staan langs de route.

Prins Willem-Alexander, prinses Máxima en prins Friso vergezelden de vorstin in haar koets. Deze prinsjesdag is voor de vorstin een bijzonder wrange. Kort nadat zij vorig jaar de troonrede had voorgelezen, werd prins Claus 'met verschijnselen van koorts' van Paleis Huis ten Bosch overgebracht naar het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij zou nooit meer in de echtelijke woning terugkeren. Hij overleed op 6 oktober in hetzelfde ziekenhuis.

Margarita-affaire

Koningin Beatrix kreeg het afgelopen jaar ook te maken met de zogenoemde Margarita-affaire, waarbij haar nichtje allerlei beschuldigingen jegens haar familie ongegeneerd uitspon. Er waren ook vrolijke momenten voor de koningin: haar oudste zoon Willem-Alexander kondigde aan dat zijn vrouw Máxima hun eerste kind (en dus de nieuwe nummer twee in de lijn van troonopvolging) verwacht.

Johan Friso

Ook verloofde prins Johan Friso zich met Mabel Wisse Smit, hetgeen overigens weer overschaduwd wordt door negatieve publiciteit over de uitverkorene. Zo bleek ze te zijn omgegaan met de crimineel Klaas Bruinsma.

Mabel is deze prinsjesdag niet aanwezig, omdat het paar nog niet getrouwd is. De Verenigde Vergadering der Staten-Generaal moet toestemming voor het huwelijk geven, wil Friso zijn recht op troonopvolging behouden. Naar verwachting zal het verzoek om toestemming de Kamers nog dit najaar bereiken. Na toestemming zal pas een trouwdatum bekend worden gemaakt, al doet de datum van 24 april al wel de ronde.

Rijtoer

Langs de route van de rijtoer hebben zich dinsdag volgens een schatting van de politie 100.000 belangstellenden verzameld. Bij Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koningin, staat het vele rijen dik.

Her en der langs de route hadden zich al vroeg Oranjefans op stoeltjes geposteerd en op het Lange Voorhout zaten de eerste mensen al zeer bijtijds op hun gehuurde plaatsen op de tribune van het promotiebureau van de stad Den Haag.

Wegslepen, flauwvallen

Veel was er voor de enthousiastelingen aanvankelijk nog niet te zien, behalve dan het wegslepen van de laatste auto's en de aanvoer van de eerste Oranjegezinde senioren per bus. Een winkelier deelde onder de belangstellenden verrekijkertjes uit. Een militair werd het allemaal al snel te veel: hij vliel flauw.

Vlagvertoon

In de stad is veel vlagvertoon. Niet alleen de nationale driekleur wappert overal, ook vlaggen met Alexander en Máxima fleuren het straatbeeld op.

Op de route van het Centraal Station naar het gedeelte waar de Gouden Koets straks zal rijden, zijn enkele tientallen demonstranten op de been. Zij tonen zich gekant tegen minister Zalm. Enkelen hebben tijgerpakken aan en dragen spandoeken met 'Wij willen Zalm'. De sfeer is niettemin overal vredig.