MADRID - Twee officieren van de Guardia Civil, de Spaanse militaire politie, zijn donderdag rond het middaguur door een explosie in Calvía op het eiland Mallorca om het leven gekomen.

Dat heeft de Spaanse publieke radio gemeld. Het doelwit was een kazerne van de Guardia Civil.

Verscheidene mensen raakten gewond. Volgens de eerste berichten was de bom verstopt aan de onderkant van een patrouillewagen van de militaire politie. De twee officieren zouden in de wagen hebben gezeten.

Bomaanslag

Woensdagochtend werd de Noord-Spaanse stad Burgos ook al opgeschrikt door een bomaanslag op een kazerne van de militaire politie.

Toen raakten 65 mensen gewond, onder wie zes kinderen en twee zwangere vrouwen. Die aanslag wordt toegeschreven aan de Baskische afscheidingsbeweging ETA, die vrijdag vijftig jaar bestaat.

Toeristen

Toeristen die op Mallorca verblijven in de buurt van de kazerne waarop donderdag een aanslag is gepleegd, moeten binnen blijven.

In een straal van twee kilometer rond de aangevallen kazerne mag niemand de straat op, zo bepaalde de politie.

Het stadje Palmanova, waar de aanslag plaatshad, telt vele hotels, appartementen en restaurants. Ook een belangrijke toegangsweg naar de plaats is afgesloten.

Bom

Na de dodelijke aanslag op Mallorca is donderdag een tweede bom onschadelijk gemaakt. Dit heeft de Spaanse politie laten weten.

Luchthaven

De luchthaven van Palma de Mallorca is donderdagavond na een sluiting van bijna twee uur heropend. Dit heeft de Spaanse luchtverkeersleiding laten weten. Er zijn geen vluchten geschrapt.

Het eiland werd door de maatregelen van de buitenwereld afgesloten. De overheid wilde met de maatregel voorkomen dat de 'terroristen' kunnen vluchten.

Transavia

Het Transavia-toestel met bestemming Schiphol dat donderdagmiddag aan de grond werd gehouden op de luchthaven van Mallorca mocht om kwart voor zeven in de avond alsnog vertrekken. Dat liet een woordvoerster van Transavia weten.

De 185 passagiers moesten hun paspoorten opnieuw laten controleren en mochten daarna weer aan boord. Naar verwachting landt het toestel rond kwart over negen op Schiphol. Oorspronkelijk zou het toestel om iets voor zeven uur landen.

Air Berlin

Een vliegtuig van Air Berlin is donderdagavond vanaf Schiphol alsnog vertrokken naar Mallorca. Het toestel zou tegen 18.00 het luchtruim kiezen, dat werd wegens de situatie op het vakantie-eiland ruim vijf kwartier later.

De Spaanse politie sloot donderdag alle havens en de luchthaven van Palma op het eiland Mallorca na een bomaanslag eerder op de dag.

Zomer

Veel mensen bezoeken in de zomer Mallorca. Vooral vanuit Spanje wordt veel op het eiland gevlogen.

Demonstraties

Het Spaanse nationale gerechtshof heeft donderdag demonstraties verboden om solidariteit met de gevangen aanhangers van de ETA te betuigen.

Aanhangers van de terreurorganisatie wilden het komende weekeinde betogen in de Baskische plaats Villabona.

Het hof annuleerde een uitspraak van een lagere rechter die op grond van het recht op vrije meningsuiting en de vrijheid van vergadering de bijeenkomst in de Baskische plaats had goedgekeurd.

Explosie op Mallorca