DEN HAAG - De PvdA oppert minister Ab Klink van Volksgezondheid om een zonnebankverbod op te leggen aan jongeren onder de 18 jaar.

Tweede Kamerlid Marjo van Dijken van de regeringspartij heeft donderdag daarover schriftelijke vragen gesteld aan de minister.

Van Dijken wijst erop dat het Nederlands Kankerinstituut al eerder heeft gewaarschuwd dat de huidige regels onvoldoende zijn om gebruikers van zonnebanken te beschermen tegen de gevaren van huidkanker.

Het instituut pleitte vorig jaar al voor een zonnebankverbod voor jongeren tot 18 jaar.

Geschrokken

Het PvdA-Kamerlid is geschrokken van wetenschappelijk onderzoek dat deze week is gepubliceerd, waarin het verband tussen zonnebanken en huidkanker definitief is vastgesteld.

Daaruit blijkt dat het risico op melanomen, de dodelijkste variant van huidkanker, met 75 procent toeneemt bij mensen die voor hun dertigste geregeld naar de zonnebank gaan.

Klink

Van Dijken wilde eigenlijk Klink vorige maand al aan de tand voelen, omdat in Duitsland is besloten dat Duitse jongeren onder de 18 jaar binnenkort niet meer naar de zonnestudio mogen.

''Zou het niet verstandig zijn om bij ons ook een stap verder te gaan en de regels voor jongeren aan te scherpen. Tenzij de minister kan aangeven dat de huidkankerrisico's bij ons anders liggen dan over de grens.''

Terughoudend

Het CDA is terughoudend en wacht de reactie van Klink af. Volgens CDA-Tweede Kamerlid Cisca Joldersma is nu wel goed duidelijk geworden hoe schadelijk zonnebanken zijn. Daar mag wat haar betreft nu wel veel meer aandacht voor zijn. 

''Maar we zijn niet overtuigd dat dit nu tot een verbod moet leiden. Het gaat er om dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen en er verstandig mee omgaan'', aldus de CDA'ster.

Joldersma wijst erop dat ook andere zaken slecht zijn voor mensen, zoals drugs. Ze begrijpt de PvdA niet. ''Drugs mogen van hen wel maar de zonnebank niet.''

VWA

Momenteel controleert de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) alleen of zonnestudio's goede lampen gebruiken en hun klanten goed voorlichten over de risico's.

Ondanks dat er nu geen wettelijk verbod is voor jongeren, hanteert volgens een VWA-woordvoerster wel een deel van de studio's al de regel dat bij hen zonnebanken onder de 18 jaar niet is toegestaan.