BAGDAD - De Iraakse regering heeft donderdag laten weten het kamp met verbannen Iraanse oppositieleden onder controle te hebben.

''De veiligheidsdiensten zijn het kamp in gegaan om een politiebureau te installeren en de autoriteit van de regering op Iraaks grondgebied te doen gelden'', zei een regeringswoordvoerder op de Iraakse tv.

Afgelopen dinsdag vielen Iraakse veiligheidsdiensten kamp Ashraf binnen, waar 3500 oppositieleden van de Iraanse Volks Moedjahedien en hun gezinnen wonen.

Bij de gevechten die daarop ontstonden, vielen volgens de autoriteiten zes doden onder de Iraniërs. Ruim zeventig militairen en agenten raakten gewond, aldus officiële bronnen.

Hussein

De autoriteiten hebben de ordehandhaving in Irak inmiddels grotendeels overgenomen van de Amerikanen, die zich onlangs terugtrokken uit steden en dorpen.

Kamp Ashraf ten noorden van Bagdad valt al enkele maanden onder Iraakse verantwoordelijkheid.

De toenmalige dictator Saddam Hussein bood in 1980 onderdak aan de Iraanse oppositie, toen Irak in oorlog was met Iran. De Volksmoedjahedien waren in 1965 opgericht om te vechten tegen het sjah-bewind in Iran.