ROTTERDAM - De drie Nederlanders en een Marokkaan die door Kenia zijn uitgezet, zijn bij aankomst op het vliegveld van Brussel aangehouden.

Dat liet een woordvoerster van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie donderdag weten. Ze worden verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie.

Maandag pakte de Keniaanse autoriteiten het viertal op bij de grens met Somalië. Ze zouden onderweg zijn geweest naar een jihaddistisch trainingskamp in Somalië.

Huiszoeking

De nationale recherche heeft donderdagochtend huiszoeking gedaan op twee woonadressen van de mannen. Daarbij is een grote hoeveelheid documenten in beslag genomen.

De vier 21-jarige mannen zijn drie Nederlanders en een Marokkaan met een Nederlandse verblijfsvergunning.

Zij zijn in België vastgezet. De Belgische autoriteiten beslissen later over de uitlevering waar Nederland om heeft gevraagd.

Oude bekende

Een van de mannen is een oude bekende van justitie: in 2005 werd hij aangehouden in Azerbeidzjan, nadat hij met twee andere geronseld was voor de jihad.

Het vermoeden bestond dat ze onderweg waren naar Irak om daar te vechten voor hun geloof. Dat meldde het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

AIVD

De jonge man en zijn twee reisgenoten werden eind 2005 opgepakt. De politie had via de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) gehoord dat het drietal de wens had om deel te nemen aan de heilige oorlog.

De families van Said, Ramazan en Driss gaven hen als vermist op en vreesden dat de jonge mannen waren geronseld door extremistische moslims in Nederland.

De as-Soennahmoskee in Den Haag deed aangifte van ronselen. Onder begeleiding van de Haagse politie zijn de mannen van Azerbeidzjan naar Nederland gebracht.